Pierś z kurczaka w sosie tuńczykowym z grillowanym pasternakiem i sałatką z rokiety i soczewicy

  • role:
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (4 porcje):
Pasternak Krojony 200 g
Piersi z kurczaka ze skórą 2 szt po 200 g
Rozdrobniony tuńczyk w oleju 100 g
Olej rzepakowy 50 ml
Żółto 1 szt.
Sos sojowy 20 ml
Sól, pieprz
Soczewica PAKOWANA PRÓŻNIOWO 200 g
Rokieta 50 g
Oliwa z oliwek 20 ml
Sok z 1/2 cytryny
Miód 10 g
Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania: Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Smażyć od strony skóry bez tłuszczu 2-3 min., a następnie dodać masło. Całość na patelni delikatnie poruszyć i smażyć na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 min. Gotową pierś obrócić na drugą stronę i dopiec w piekarniku razem z patelnią w temperaturze 180ºC przez około 15 min. Pasternak podgrzewać przez minimum 2 minuty do uzyskania temp. 70°C wewnątrz produktu, przelać wrzątkiem i wymieszać z łyżką oleju, a następnie zgrillować po 2 min z 2 stron, lekko posolić i posypać pieprzem. Soczewicę wymieszać z posiekaną rokietą, dodać miód, wymieszać. Dodać oliwę i sok z cytryny. Wymieszać i odstawić na 10 min. Tuńczyka razem z zalewą i dodatkowym olejem zmiksować na gładką masę. Żółtka wybić do miski i dodać sos sojowy. Mieszając dodawać powolnym strumieniem masę tuńczykową do momentu uzyskania gęstej emulsji, a na koniec doprawić pieprzem i solą. SUGESTIA PODANIA: Kurczaka pokroić w plastry i ułożyć na przesmarowanym sosem talerzu. Na wierzchu ułożyć porcję sałatki z soczewicy i udekorujemy grillowanym pasternakiem.