Quesadilla z podsmażaną papryką
przepis

Quesadilla z podsmażaną papryką

  • role:
  • Składnik dania
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (8 kawałków porcji, 20 min):
PAPRYKA W PASKACH PODSMAŻANA 600 g
Czerwona Fasola PAKOWANA PRÓŻNIOWO 1/2 puszki
Kukurydza Grillowana – Połówki Kolby 2 sztuki
Tortilla 2 sztuki
Cebula czerwona 120 g
Ser Cheddar 120 g
Świeże chili 5 g
Oliwa z oliwek 5 ml
Papryczki, jadalne kwiaty, kolendra do dekoracji
Kwaśna śmietana / jogurt / dressing wg uznania
Sposób przygotowania:

Paprykę z fasolą i cebulą podsmażyć na suchej patelni. Odstawić. Zetrzeć ser.

Na patelni położyć placek tortilli, posypać serem i rozłożyć wcześniej przygotowanymi warzywami. Warzywa posypać ponownie serem i przykryć druga tortillą.

Smażyć na małym ogniu do momentu zarumienienia się dolnego placka. Patelnię przykryć przykrywką i odwracając patelnię pozostawić placek na przykrywce, a następnie zsunąć na patelnię, aby podsmażyć drugi placek tortilli.

W międzyczasie usmażyć kolbę kukurydzy na małej ilości oliwy.

Sposób podania:

Podsmażoną tortille pokroić w trójkąty na 8 kawałków. Podawać na ciepło z kolbą kukurydzy. Udekorować. Można podawać z kwaśną śmietaną, jogurtem lub innym dressingiem.