RATATOUILLE & POLENTA
przepis

RATATOUILLE & POLENTA

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (10 porcji, 30 min):
Mieszanka Warzywna "Ratatouille" 1600 g
Ugotowana polenta 1000 g
Oliwa z oliwek 100 g
Mikro zioła do dekoracji
Farsz:
Filet z barweny 1500 g
Białka jajek 6 sztuk
Płynna śmietanka 855 g
Kwiat cukinii 10 sztuk
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:

Przygotować farsz z barweny mieszając wszystkie składniki. Odstawić w chłodne miejsce.

Kwiaty cukinii zblanszować i schłodzić, następnie faszerować je przygotowanym farszem za pomocą rękawa. Każdy kwiat owinąć folią spożywczą, aby nadać podłużny kształt. Następnie odwinąć i piec w piecu parowym w temperaturze 100 stopni C przez 20 minut.

Podgrzać polentę, dodać oliwę z oliwek, skorygować smak, a następnie przełożyć do foremek w kształcie sztabki złota. Przechowywać w chłodnym miejscu. Przed podaniem polentę podsmażyć z dodatkiem tłuszczu.

Mieszankę Ratatouille podgrzać.

Sposób podania:

Na talerz wyłożyć ciepłą polentę, polać mieszanką Ratatouille i posypać mikro ziołami. Kwiat cukinii przekroić wzdłuż i ułożyć na talerzu obok polenty. Kwiaty cukinii można lekko podsmażyć, aby nadać daniu chrupkości.