Risotto z zielonymi szparagami
przepis

Risotto z zielonymi szparagami

  • role:
  • Składnik dania
  • Wyjątkowe okazje
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (2 porcje, 40 min):
Szparagi Zielone 4 szt.
Ryż do risotto 100 g
Ser typu gouda, emmentaler 40 g
Świeżo tarty parmezan 10 g
Masło 40 g
Mała cebula 1 szt.
Wytrawne białe wino 10 ml
Bulion warzywny
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Cebulę drobno pokroić, zeszklić na 1/3 przewidzianego masła, dodać ryż i mieszając łyżką dobrze wyprażyć, ale nie rumienić. Gorący ryż skropić białym winem. Szparagi ugotować na chrupiąco i dolne ich części pokroić w cienkie plastry. Główki zostawić. Do przygotowanego ryżu dodać 1/3 pokrojonych szparagów i zalać wywarem tak, by przykrył ryż na ok. 1 cm ponad jego powierzchnię. Dodawać sukcesywnie wywar w niewielkich ilościach, ciągle mieszając. Dodać resztę pociętych szparagów, żółty ser i parmezan. Podgrzewać i mieszać, aż do rozpuszczenia się sera, następnie zestawić z ognia, dodać zimne masło i intensywnie mieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji potrawy. Przed podaniem doprawić solą i grubo mielonym pieprzem do smaku. Udekorować talerz dwiema główkami szparagów.