Sakiewki z pieczarkami i kurkami
przepis

Sakiewki z pieczarkami i kurkami

SKŁADNIKI (4 porcje, 35 min):
Pieczarki Krojone w Zalewie 150 g
Kurki w Zalewie 150 g
Dynia pokrojona w kostkę 500 g
Czerwona cebula, drobno pokrojona 2 szt.
Ser feta w kostkach 100 g
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Ocet balsamiczny 2 łyżki
Cukier 1 łyżeczka
Kawałki ciasta francuskiego (10x10cm) 8 szt.
Świeży tymianek 2 gałązki
Sól do smaku
Świeżo zmielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Dynię pokrojoną w kostkę włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą z oliwek, dodać sól i świeżo zmielony pieprz, następnie włożyć do piekarnika na ok. 30 min. Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę na oliwie z oliwek, po chwili dodać 2 łyżki octu balsamicznego, doprawić solą i cukrem. Dodać pieczarki i liście tymianku, zostawić i gotować na małym ogniu na parę minut. Połączyć dynię, podsmażone pieczarki, kurki i cebulę oraz rozdrobnioną fetę. Przygotować na blaszce z piekarnika 8 średnich kawałków ciasta francuskiego (10x10 cm). Na każdy kawałek nałożyć trochę farszu. Formę sakiewek otrzymuje się sklejając razem dwa przeciwległe rogi ciasta, to samo zrobić z drugą parą rogów. Zapiekać sakiewki w piekarniku około 15 minut, aż się zarumienią.