Sałata z grillowanymi warzywami
przepis

Sałata z grillowanymi warzywami

SKŁADNIKI (4 porcje, 50 min):
Pieczarki Krojone w Zalewie 200 g
Szparagi Białe 100 g
Zielona papryka pokrojona w paski 1 szt.
Cukinia pokrojona w grubsze paski 1/2 szt.
Czosnek wyciśnięty 2 ząbki
Czosnek zawinięty w folię aluminiową 2 ząbki
Oliwa z oliwek extra virgin 5 łyżek
Sok z limonki do smaku
Mieszane sałaty 1 opak.
Ogórek pokrojony w paski 1/2 szt.
Chleb czerstwy 1 kromka
Ostra papryczka do smaku
Mięta do smaku
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć odcedzone z zalewy pieczarki, paprykę, cukinię, szparagi. Dodać wyciśnięty czosnek oraz czosnek w folii aluminiowej, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem i grillować w piekarniku przez ok. 30 minut. W niewielkim naczyniu wymieszać 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z limonki, ostrą papryczkę i sól. Jeśli sos jest zbyt kwaśny można dodać trochę cukru. Wyjąć warzywa z piekarnika, dodać ząbek czosnku z folii aluminiowej i dobrze wymieszać. Na oliwie z oliwek podsmażyć bułkę tartą. Sałatę przełożyć do salaterki, polać sosem vinaigrette, dodać grillowane warzywa oraz pokrojony ogórek. Posypać miętą. Mięta może być zastąpiona tymiankiem, rozmarynem albo miodem.