SAŁATKA LIBAŃSKA Z  FALAFELEM
przepis

SAŁATKA LIBAŃSKA Z FALAFELEM

  • role:
  • Składnik dania
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (10 porcji, 12 min):
Yummy Vegeburger Falafel 10 sztuk
Pepitki z cieciorki & kukurydzy 500 g
Fasolka Szparagowa Zielona Cała MINUTE® 750 g
Natka pietruszki listki 50 g
Świeża mięta listki 50 g
Świeża kolendra listki 20 g
Czarne oliwki w plasterkach 50 g
Sos:
Oliwa z oliwek 50 g
Sok (melasa) z granatu 30 g
Sok z cytryny 15 g
Sumak 2 g
Sposób przygotowania:

Pepitki gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 8 minut. Zachować proporcje 5:1. Przepłukać zimną wodą. Odstawić.

Vegeburgery Yummy Falafel rozmrozić w temperaturze +3°C i piec w piecu w temperaturze 210°C przez 8 minut, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Rozmrozić Fasolkę Szparagową Zieloną w temp. +3°C.

Pepitki połączyć ze świeżymi, posiekanymi ziołami, zieloną fasolką i oliwkami. Przygotować sos łącząc ze sobą w emulsję wszystkie składniki. Dodać sos do pepitek. Przyprawić wg uznania.

Sposób podania:


Przygotowaną sałatkę ułożyć w miseczce typu bowl. Na wierzchu ułożyć Vegeburgera Falafel pokrojonego na cztery części.