Stir-fry z Pepitkami z grochu i cukinii
przepis

Stir-fry z Pepitkami z grochu i cukinii

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (4 porcje, 20 min):
Pepitki z grochu łuskanego & cukinii 250 g
Pak choi 200 g
Szpinak świeży 100 g
Cebula 60 g
Papryka świeża 100 g
Grzyby shimeji 100 g
Szczypior 20 g
Olej sezamowy 50 ml
Sos sojowy 80 ml
Czosnek świeży
Imbir świeży
Chili
Sezam ziarno
Sposób przygotowania:

Pepitki gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 8 minut. Zachować proporcje 5:1. Przelać zimną wodą. Odstawić.

Czosnek, chilli i imbir podsmażyć w woku na oleju sezamowym. Następnie dodać pak choi, szpinak, cebulę, grzyby oraz paprykę i chwilę podsmażyć. Pepitki połączyć z podsmażonymi składnikami, dodać resztę oleju sezamowego i sos sojowy.

Sezam uprażyć na suchej patelni.

Sposób podania:

Całość posypać sezamem i szczypiorkiem.