Tajska sałatka z białą fasolą i pestkami dyni
przepis

Tajska sałatka z białą fasolą i pestkami dyni

  • role:
  • Składnik dania
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (10 porcji):
Biała Fasola PAKOWANA PRÓŻNIOWO 700 g
Ogórek zielony 1 szt.
Cebula czerwona 1 szt.
Papryczka chili 1 szt.
Awokado 2 szt.
SOS:
Czosnek 2 szt.
Imbir 20 g
Trawa cytrynowa 1 szt.
Pestki dyni 100 g
Świeża bazylia 100 g
Sposób przygotowania:

Posiekać czosnek oraz trawę cytrynową. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć imbir. Dodać posiekaną bazylię oraz uprażone na patelni pestki dyni. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odcedzić fasolę, pokroić ogórek, papryczkę chili, cebulę w pióra oraz awokado w cienkie paski. Wszystkie składniki wymieszać, połączyć z sosem i skropić oliwą.