Tempura w sosie z bazylii tajskiej, grillowana kukurydza w sosie egzotycznym
przepis

Tempura w sosie z bazylii tajskiej, grillowana kukurydza w sosie egzotycznym

  • role:
  • Przekąska
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (4 porcje):
Warzywa w tempurze 400 g
Kukurydza Grillowana – Połówki Kolby 400 g
DO PRZYGOTOWANIA SOSU Z BAZYLII TAJSKIEJ
Majonez 120 g
Biały serek typu Philadelphia 40 g
Łodyga tajskiej bazylii 1 szt.
Limonka 1 szt.
DO PRZYGOTOWANIA SOSU EGZOTYCZNEGO
Olej z pestek winogron 120 g
Papryka czerwona i zielona w kostkach 40 g
Czerwona cebula w kostkach 20 g
Świeża kolendra drobno posiekana 40 g
Mango w kostkach 30 g
Kwiat soli
Sposób przygotowania:

Kukurydzę przygotować w piecu – 15 minut w temp. 180°C. Przygotować sos egzotyczny mieszając wszystkie składniki. Warzywa w tempurze przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotować sos z bazylii tajskiej mieszając majonez, biały ser, posiekaną bazylię i przyprawiając skórką z limonki.

SUGESTIA PODANIA:

Kolby kukurydzy ułożyć na drewnianej desce i skropić sosem egzotycznym. Obok ułożyć warzywa w tempurze i sos z bazylii tajskiej w ramekinie. Całość posolić delikatnie płatkami kwiatu soli.