Vegeburger podawany na carpaccio z buraków z kozim serem
przepis

Vegeburger podawany na carpaccio z buraków z kozim serem

  • role:
  • Składnik dania
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (1 porcja, 20 min):
Yummy Vegeburger Falafel 1 sztuka
Buraki gotowane 50 g
Kozi ser 50 g
Majonez z buraka 10 ml
Majonez z wędzonych warzyw 10 ml
Olej z wędzonych warzyw 5 ml
Liście botwinki do dekoracji
Mizuna do dekoracji
Majonez z buraka:
Ekologiczny koncentrat buraczany 5 ml
Żółtka 2 sztuki
Musztarda 10 g
Olej rzepakowy 200 ml
Sól, pieprz do smaku
Majonez z wędzonych warzyw:
Żółtka 2 sztuki
Musztarda 10 g
Olej z wędzonych warzyw 200 ml
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

1. Buraki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na talerzu. Skropić olejem z wędzonych warzyw.

2. Przygotować majonez z buraka oraz majonez z wędzonych warzyw: ubić żółtka i powoli dodawać olej, a następnie dodać musztardę i resztę składników. Ubijać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Sosy przełożyć do rękawów cukierniczych.

3. Yummy Vegeburger usmażyć na patelni po 6 minut z każdej strony bez dodatku oleju. Odstawić.

4. Buraki udekorować majonezem z buraków, majonezem z wędzonych warzyw oraz kozim serem.

5. Yummy Vegeburger pokroić w kostkę i rozłożyć na carpaccio.

6. Danie udekorować liśćmi z botwinki i mizuną.

7. Gotowe!