Wegańska zielona sałatka
przepis

Wegańska zielona sałatka

  • role:
  • Składnik dania
  • Wyjątkowe okazje
SKŁADNIKI (10 porcji, 45 min):
Pepitki z grochu łuskanego & cukinii 500 g
Cukinia Grillowana 10 plastrów
Szparagi Zielone 10 sztuk
Woda 1,1 l
Szafran 2,5 g
Skoncetrowany bulion warzywny w płynie 50 ml
Oliwa z oliwek 200 ml
Posiekana natka pietruszki 50 g
Sól morska 1 łyżeczka
Grillowany fenkuł 10 plastrów
Świeży ogórek 10 plastrów
Ocet 100 ml
Cukier 100 g
Młoda cebulka 10 sztuk
Pistacje 50 g
Sposób przygotowania:

Cukinię grillowaną rozmrozić wcześniej (24 h w temp. +3°C) Pepitki przesypać do GN. Dodać 1 litr wody, wymieszać z bulionem warzywnym w płynie i szafranem. Rozgrzać piec na 100% pary i piec 8 minut. Dokładnie wymieszać i ponownie piec 8 minut w piecu na 100% pary. Pepitki przepłukać dokładnie zimną wodą i pozostawić do odsączenia.

Szparagi podgrzać przez 2 minuty do temperatury 70°C w środku, a następnie schłodzić w zimnej wodzie.

Oliwę z oliwek wymieszać z czosnkiem, natką pietruszki, solą morską i wymieszać bardzo delikatnie przy pomocy blendera. Pozostawić w chłodnym miejscu.

Fenkuł pokroić wzdłuż w plastry i zgrillować z obu stron. Doprawić solą wg uznania i pozostawić w chłodnym miejscu.

Ogórek pokroić wzdłuż w plastry przy pomocy obieraczki. Każdy plaster zwinąć w rulon i ułożyć w GN. 100 ml wody wymieszać z octem, cukrem i zagotować, aż cukier się rozpuści. Przelać mieszankę do ogórków i całość pozostawić w chłodnym miejscu. Cebulkę przekroić na pół. Piec w piecu przez 30 sek. Obrać pistacje.

Sposób podania:

Wszystkie przygotowane składniki ułożyć na talerzu.