Wegański smalec z jabłkiem
przepis

Wegański smalec z jabłkiem

SKŁADNIKI (4 porcje):
Biała Fasola Cannellini PAKOWANA PRÓŻNIOWO 425 g
Cebula 2 szt.
Jabłko 1 szt.
Liście laurowe 2 szt.
Ziele angielskie 1 szt.
Goździki do smaku
Jałowiec do smaku
Majeranek 1/2 łyż.
Lubczyk 1/4 łyż.
Sos sojowy 1 łyż.
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Cebulę i jabłko pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulkę oraz jabłko wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć na małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie złota, a jabłka miękkie. Zmiksować fasolę razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i 1/4 szklanki zimnej wody, odstawić. Z podsmażonej cebulki i jabłka wyłowić przyprawy. Cebulkę i jabłko dodać do zmiksowanej fasoli. Delikatnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać schłodzone.