Wykwintna sałatka szparagowa
przepis

Wykwintna sałatka szparagowa

SKŁADNIKI (4 porcje, 45 min):
Szparagi Zielone 200 g
Pomidorki koktajlowe 10 szt.
Pomarańcze 2 szt.
Sałata rzymska 1 szt.
Oliwa z oliwek extra virgin 150 ml
Sok ze świeżych pomarańczy 50 ml
Ocet sherry 15-20 ml
Sól do smaku
Pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
Świeża mięta pieprzowa do smaku
Melisa do dekoracji
Sposób przygotowania:

Zamrożone szparagi obrać do ¾ dolnej części. Położyć na blachę perforowaną, posolić i zblanszować. Wyjąć z pieca, zahartować w lodzie lub w zimnej wodzie z lodem. Osuszyć. Pomidorki umyć i pokroić w połówki. Pomarańcze obrać i wyciąć segmenty. Sałatę rzymską umyć, osuszyć i porwać na małe kawałki. Wszystkie składniki połączyć i delikatnie wymieszać. Przygotowanie dressingu: wycisnąć sok z jednej pomarańczy, dodać oliwę z oliwek, ocet sherry, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sposób podania: Sałatkę włożyć w miski lub inne naczynia, polać dressingiem. Udekorować świeżą miętą pieprzową i melisą.