Zapiekanka warzywna z soczewicą
przepis

Zapiekanka warzywna z soczewicą

  • role:
  • Składnik dania
SKŁADNIKI (6 porcji, 105 min):
Por 1 szt.
Cebula 1 szt.
Ziemniaki 4 szt.
Seler Tarty PAKOWANY PRÓŻNIOWO 120 g
Marchewka Tarta PAKOWANA PRÓŻNIOWO 120 g
Soczewica PAKOWANA PRÓŻNIOWO 500 g
Pomidory 2 szt.
Pieczarki 280 g
Czosnek 3 ząbki
Szczypiorek posiekany 1 łyżka
Bulion warzywny 700 ml
Masło 1 łyżka
Olej roślinny 1 łyżka
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Ocet jabłkowy 1 łyżka
Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

W garnku rozpuścić na średnim ogniu masło z olejem. Dodać pokrojone drobno pieczarki, pora, cebulę, czosnek oraz tartą marchewkę i selera. Gotować często mieszając, ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem, gotować kolejne 8 minut. Dodać bulion, soczewicę i pokrojone pomidory, doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok. 25 minut. Dodać ocet. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. W oddzielnym garnku ugotować ziemniaki I ubić z oliwą i solą na puree. Wyłożyć masę ziemniaczaną na zapiekankę. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Skropić oliwą z oliwek. Zapiekać przez ok. 20 minut w piekarniku w temperaturze 205 °C.