Zupa krem z pasternakiem i zielonym jabłkiem
przepis

Zupa krem z pasternakiem i zielonym jabłkiem

  • role:
  • Składnik dania
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (6 porcji, 45 min):
Pasternak Krojony 500 g
Zielone jabłko 3 szt.
Cebula 1 szt.
Śmietanka 30% 100 ml
Bulion warzywny 1 l
Ser gruyere 125 g
Gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
Chleb ciemny 6 kromek
Masło klarowane 40 ml
Sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób przygotowania:

Obrać jabłka. Pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle. Dodać pasternak i pokrojone jabłka, smażyć. Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Całość zmiksować, dodać śmietankę i przyprawić do smaku. Podawać z grillowanym jabłkiem i grzanką serową.