Zupa warzywna na sposób wschodni
przepis

Zupa warzywna na sposób wschodni

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (10 porcji, 45 min):
Pepitki z czerwonej soczewicy & marchewki 250 g
Wywar z gotowania Pepitek 1500 ml
Czosnek ząbek 1 sztuka
Cebula oczyszczona 150 g
Bób obrany 250 g
Pomidory bez skóry 250 g
Ziemniaki oczyszczone 400 g
Sumak 20 g
Papryka Chili 1 g
Kumin 12 g
Czarnuszka 5 g
Olej rzepakowy 50 ml
Sól
Świeże zioła, mięta
Sposób przygotowania:

Pepitki gotować we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 8 minut. Zachować proporcje 5:1.

Przelać zimną wodą. Wywar z gotowania Pepitek zachować. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, a następnie dodać pokrojone ziemniaki. Podlać wywarem z gotowania Pepitek, dodać pomidory i ugotować. Po chwili dodać ugotowane Pepitki, sumak, chili i sól.

Sposób podania:

Zupę podać ze świeżymi ziołami.