Zupa z kurkami i soczewicą
przepis

Zupa z kurkami i soczewicą

  • role:
  • Składnik dania
  • Wyjątkowe okazje
SKŁADNIKI (4 porcje, 50 min):
Kurki w Zalewie 400 g
Soczewica PAKOWANA PRÓŻNIOWO 200 g
Cebula 1 szt.
Czosnek 3 ząbki
Seler 3 łodygi
Bulion warzywny 1 litr
Oliwa z oliwek lub olej kokosowy 2 łyżeczki
Ser pecorino do dekoracji
Świeża pietruszka do dekoracji
Sól morska i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Kurki, cebulę, czosnek i selera pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, czosnek i selera, dodać kurki i jeszcze przez kilka minut podsmażać, od czasu do czasu mieszając. Dodać soczewicę i bulion warzywny, doprowadzić całość do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić przez około 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Serwować z serem pecorino i świeżą pietruszką.