Jak nadrobić czas przestoju w gastronomii? Specjaliści Bonduelle Food Service podpowiadają!
Aktualności

Jak nadrobić czas przestoju w gastronomii? Specjaliści Bonduelle Food Service podpowiadają!

Zastanawiasz się, jak wykorzystać lato, aby przyciągnąć nowych klientów i jednocześnie zapewnić swojej restauracji jak najwyższą rentowność? Przygotowaliśmy dla Ciebie sprawdzone narzędzia do prowadzenia biznesu gastronomicznego z sukcesem: kalkulator food cost, najważniejsze informacje dotyczące podatków w gastronomii, gotowe do użycia wzory dokumentów HACCP oraz inne użyteczne porady. Przeczytaj i… otwórz się na gorący sezon z Bonduelle Food Service!

Rentowny biznes gastro? Miej food cost pod kontrolą!

 

Jak mieć pewność, że Twoja restauracja jest rentowna? Odpowiedni food cost to podstawa. Wiemy, że w szczycie sezonu łatwo o finansowy chaos w restauracji, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie wygodny i prosty w użyciu kalkulator food cost – możesz go pobrać bezpłatnie z naszej strony. Korzystaj z kalkulatora food cost zawsze, gdy wprowadzasz nową pozycję do menu lub gdy zauważysz zmianę cen surowców, a nawet innych kosztów prowadzenia gastronomii. Tu przeczytasz, jak analizować i kontrolować koszty w gastronomii z podziałem na różne grupy kosztowe. 
Podatki w gastronomii – wszystko, co trzeba wiedzieć
Zastanawiasz się, jakie stawki VAT obowiązują w 2021 roku? Największe zmiany przyniósł w tym zakresie rok 2020 – od lipca 2020 roku wprowadzono nowe stawki VAT między innymi dla napojów, pieczywa, owoców morza czy lodu do napojów spożywczych. Jeśli w swojej karcie posiadasz dania z owocami morza, drinki alkoholowe, lub nawet kawę czy herbatę – sprawdź, czy stosujesz się do aktualnych przepisów.
Sprawdź nowe stawki vat w gastronomii >>

Jak mieć pewność, że Twoja restauracja jest rentowna? Odpowiedni food cost to podstawa. Wiemy, że w szczycie sezonu łatwo o finansowy chaos w restauracji, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie wygodny i prosty w użyciu kalkulator food cost – możesz go pobrać bezpłatnie z naszej strony. Korzystaj z kalkulatora food cost zawsze, gdy wprowadzasz nową pozycję do menu lub gdy zauważysz zmianę cen surowców, a nawet innych kosztów prowadzenia gastronomii. Tu przeczytasz, jak analizować i kontrolować koszty w gastronomii z podziałem na różne grupy kosztowe

 

Podatki w gastronomii – wszystko, co trzeba wiedzieć

Zastanawiasz się, jakie stawki VAT obowiązują w 2021 roku? Największe zmiany przyniósł w tym zakresie rok 2020 – od lipca 2020 roku wprowadzono nowe stawki VAT między innymi dla napojów, pieczywa, owoców morza czy lodu do napojów spożywczych. Jeśli w swojej karcie posiadasz dania z owocami morza, drinki alkoholowe, lub nawet kawę czy herbatę – sprawdź, czy stosujesz się do aktualnych przepisów.

Sprawdź nowe stawki vat w gastronomii >>

 

Wzory dokumentów HACCP – pobierz dokładnie to, czego potrzebujesz!

 

HACCP to dla Ciebie czarna magia? Spokojnie – specjaliści Bonduelle Food Service zadbali o wzory najbardziej potrzebnych dokumentów do prowadzenia dokumentacji HACCP. Nasza baza wzorów i dokumentów stale powiększa się o nowe pozycje i, co najważniejsze, jest całkowicie bezpłatna i dostępna dla każdego profesjonalisty z branży HoReCa. Jesteś uczniem szkoły gastronomicznej i potrzebujesz odpowiednich instrukcji? Baza HACCP Bonduelle Food Service to również doskonałe narzędzie dla osób planujących pracę w gastronomii, a nawet produkcję gastronomiczną we własnym domu.

Kontrola Sanepidu bez stresu? To możliwe!

Sanepid w restauracji – co robić? Bez paniki, to całkiem normalne, skoro prowadzisz działalność gastronomiczną. Wiemy, że dla wielu przedsiębiorców kontrola Sanepidu może wiązać się z dużym stresem, dlatego przygotowaliśmy artykuł, w którym wyjaśniamy, na co zwraca uwagę inspektor sanitarny podczas kontroli. Warto pamiętać o najważniejszych dokumentach oraz instrukcjach: rejestrach i kartach monitorowania CP/CCP, sposobie informowania o alergenach w restauracji, warunkach przechowywania produktów i surowców, badaniach mikrobiologicznych, gospodarce odpadami w gastronomii czy rejestrze BDO w gastronomii.
Sprawdź, jak przygotować się do kontroli Sanepidu >>

Legalna muzyka w lokalu, koncesja na alkohol – zadbaj o wymagane zgody!

Dobra atmosfera w restauracji to nie tylko odpowiedni personel, ale również odpowiednia muzyka. Pamiętaj jednak, że muzyka musi pochodzić z legalnego źródła. Rozpowszechnianie muzyki bez uprawnień może narazić restauratora na wysoką grzywnę lub nawet karę pozbawienia wolności. Słyszysz muzykę w swoim lokalu? Sprawdź, czy muzyka pochodzi z legalnego źródła! 
Jeśli chcesz wzbogacić swoje menu o wysokomarżowe napoje alkoholowe, sprawdź również, jak uzyskać i utrzymać koncesję na alkohol. 

 

Jak oszczędzać czas w kuchni, nie oszczędzając na jakości i smaku?

 

Jeśli interesują Cię takie tematy jak tarcza dla gastronomii, pomoc dla gastronomii, postojowe dla gastronomii lub inne aktualności dotyczące skutków długotrwałego ograniczenia działalności gastronomicznej oraz najnowsze wytyczne – zapisz się do newslettera dla specjalistów z branży HoReCa. Co dwa tygodnie w swojej skrzynce znajdziesz podpowiedzi specjalistów Bonduelle Food Service w zakresie zarządzania gastronomią, HACCP, finansów oraz sztuki kulinarnej.