Akademia Greenology: poznaj top 5 zamienników mięsa w potrawach
Aktualności

Akademia Greenology: poznaj top 5 zamienników mięsa w potrawach

Nie masz pomysłów, czym zastąpić mięso w kuchni? Poznaj naszą listę 5 pysznych, w 100% roślinnych zamienników mięsa. Sprawdź i spróbuj naszych propozycji w swoim menu!

Decydując się na wyeliminowanie z diety mięsa, stajemy przed wyzwaniem, czym je zastąpić. Mięso to źródło białka, żelaza, a także witamin z grupy B. Rezygnując z mięsa musimy dostarczyć niezbędne składniki, które zapewnią prawidłowe funkcjonowanie naszemu organizmowi. Przedstawiamy Top listę 5 zamienników, które możecie wykorzystać w komponowaniu dań do menu.
1. CIECIERZYCA
Ciecierzyca (cieciorka) to roślina strączkowa, która zajmuje na naszej liście wysokie miejsce. Przez dietetyków określana jest mianem „superfood”, czyli żywności bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają korzystny wpływ na organizm człowieka. Ciecierzyca stanowi doskonałe źródło białka, a także błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, czy wielu innych składników mineralnych m.in. potasu, żelaza oraz kwasu foliowego.
Ciecierzycę można poddawać w kuchni obróbce na wiele sposobów: gotowaniu, pieczeniu, smażeniu, czy duszeniu.
Sprawdź nasz przepis na ciecierzycę po indyjsku >>
2. FASOLA
Fasola to kolejna roślina strączkowa, którą można w kuchni wykorzystać jako substytut mięsa. Jest nie tylko bogatym źródłem białka, ale również żelaza, potasu, wapnia, fosforu, witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Jej przyjemna konsystencja doskonale sprawdza się nie tylko w daniach wytrawnych, ale również… w deserach.
Sprawdź nasz przepis na zupę z fasolą i jarmużem >>
3. SOCZEWICA
Soczewica, podobnie jak ciecierzyca i fasola jest bogatym źródłem białka w diecie roślinnej. Zawiera również potas, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, który zalecany jest kobietom w ciąży i planującym ciążę. W kuchni wykorzystywana jest do przygotowywania wegetariańskich / wegańskich burgerów, gulaszu, pasztetów, czy farszu do pierogów.
Sprawdź nasz przepis na zapiekankę warzywną z soczewicą >>
4. TOFU
Tofu, czyli wegański twaróg to jeden z produktów, który kojarzony jest nie tylko z kuchnią roślinną, ale również kuchnią azjatycką. Powstaje przez koagulację mleka sojowego, którym napełniane są formy i w których gęstnieje do znanej nam postaci. Tofu zawiera m.in. wapń, potas, żelazo, fosfor i białko, dzięki czemu jest idealnym zamiennikiem m.in. mięs i nabiału. Jednocześnie, jako produkt o niskim indeksie glikemicznym, może stanowić składnik diety diabetyków, osób z insulinoopornością, czy nietolerancją glukozy.
Konsystencja produktu pozwala poddawać go różnym formom obróbki tj. pieczeniu, smażeniu, czy grillowaniu. 
Sprawdź nasz przepis na pepisotto z batatami, pietruszką, tofu i kurkami >>
5. GRZYBY
Grzyby nazywane również „leśnym mięsem” zajmują ostatnie miejsce na naszej liście. Przede wszystkim to świetny zamiennik mięsa pod względem smakowym. Posiadają „mięsistą” konsystencję i dodają smaku znanego jako umami.
W kontekście odżywczym są beztłuszczowe, o niskiej zawartości sodu, wolne od cholesterolu, pełne błonnika, witamin i minerałów, a przede wszystkim niskokaloryczne. Tworząc danie roślinne z grzybami należy upewnić się, że przygotowywany posiłek w całości będzie stanowił dobre źródło białka.
Sprawdź nasz przepis na Pepitki z grzybami, szparagami i karczochami >>

Decydując się na wyeliminowanie z diety mięsa, stajemy przed wyzwaniem, czym je zastąpić. Mięso to źródło białka, żelaza, a także witamin z grupy B. Rezygnując z mięsa musimy dostarczyć niezbędne składniki, które zapewnią prawidłowe funkcjonowanie naszemu organizmowi. Przedstawiamy Top listę 5 zamienników, które możecie wykorzystać w komponowaniu dań do menu.

1. CIECIERZYCA

Ciecierzyca (cieciorka) to roślina strączkowa, która zajmuje na naszej liście wysokie miejsce. Przez dietetyków określana jest mianem „superfood”, czyli żywności bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają korzystny wpływ na organizm człowieka. Ciecierzyca stanowi doskonałe źródło białka, a także błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, czy wielu innych składników mineralnych m.in. potasu, żelaza oraz kwasu foliowego.

Ciecierzycę można poddawać w kuchni obróbce na wiele sposobów: gotowaniu, pieczeniu, smażeniu, czy duszeniu.

Sprawdź nasz przepis na ciecierzycę po indyjsku >>

2. FASOLA

Fasola to kolejna roślina strączkowa, którą można w kuchni wykorzystać jako substytut mięsa. Jest nie tylko bogatym źródłem białka, ale również żelaza, potasu, wapnia, fosforu, witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Jej przyjemna konsystencja doskonale sprawdza się nie tylko w daniach wytrawnych, ale również… w deserach.

Sprawdź nasz przepis na zupę z fasolą i jarmużem >>

3. SOCZEWICA

Soczewica, podobnie jak ciecierzyca i fasola jest bogatym źródłem białka w diecie roślinnej. Zawiera również potas, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, który zalecany jest kobietom w ciąży i planującym ciążę. W kuchni wykorzystywana jest do przygotowywania wegetariańskich / wegańskich burgerów, gulaszu, pasztetów, czy farszu do pierogów.

Sprawdź nasz przepis na zapiekankę warzywną z soczewicą >>

4. TOFU

Tofu, czyli wegański twaróg to jeden z produktów, który kojarzony jest nie tylko z kuchnią roślinną, ale również kuchnią azjatycką. Powstaje przez koagulację mleka sojowego, którym napełniane są formy i w których gęstnieje do znanej nam postaci. Tofu zawiera m.in. wapń, potas, żelazo, fosfor i białko, dzięki czemu jest idealnym zamiennikiem m.in. mięs i nabiału. Jednocześnie, jako produkt o niskim indeksie glikemicznym, może stanowić składnik diety diabetyków, osób z insulinoopornością, czy nietolerancją glukozy.

Konsystencja produktu pozwala poddawać go różnym formom obróbki tj. pieczeniu, smażeniu, czy grillowaniu. 

Sprawdź nasz przepis na pepisotto z batatami, pietruszką, tofu i kurkami >>

5. GRZYBY

Grzyby nazywane również „leśnym mięsem” zajmują ostatnie miejsce na naszej liście. Przede wszystkim to świetny zamiennik mięsa pod względem smakowym. Posiadają „mięsistą” konsystencję i dodają smaku znanego jako umami.

W kontekście odżywczym są beztłuszczowe, o niskiej zawartości sodu, wolne od cholesterolu, pełne błonnika, witamin i minerałów, a przede wszystkim niskokaloryczne. Tworząc danie roślinne z grzybami należy upewnić się, że przygotowywany posiłek w całości będzie stanowił dobre źródło białka.

Sprawdź nasz przepis na Pepitki z grzybami, szparagami i karczochami >>