Akademia Greenology: Burgery na topie – jak tworzyć kompozycje pełne smaku?
Aktualności

Akademia Greenology: Burgery na topie – jak tworzyć kompozycje pełne smaku?

Burgery w menu? Tak się składa, że kochają je niemal wszyscy: od mięsożerców, przez fleksitarian, aż po wegetarian i wegan. Sprawdź, jak skomponować apetyczne i pełne smaku burgery w wersji mięsnej i roślinnej, aby stały się popularnymi pozycjami w karcie Twojej restauracji.

 

Chrupiąca bułka, bogate i przyjemnie soczyste wnętrze – powiedzieć łatwo, ale jak to zrobić? Poznaj sekrety burgerów idealnych: tradycyjnych i roślinnych.
Burger: jak go przygotować?

Chrupiąca bułka, bogate i przyjemnie soczyste wnętrze – powiedzieć łatwo, ale jak to zrobić? Poznaj sekrety burgerów idealnych: tradycyjnych i roślinnych.

Burger: jak go przygotować?

Istnieje kilka żelaznych zasad, którymi powinniśmy się kierować przygotowując burgera. 

1. Dobór składników do burgera

  • postaw na różnorodność smaków: kwaśne sosy przełam słodkimi owocami lub warzywami;
  • pamiętaj o odpowiednich proporcjach: dobierz odpowiednią ilość składników do wielkości bułki;

2. Składanie burgera w odpowiedniej kolejności

  • mięso zawsze układaj na innym składniku (nie kładziemy bezpośrednio na bułce)
  • sosy przekładaj innymi, zimnymi składnikami, tak aby nie miały kontaktu z gorącym produktem
  • dla odpowiednio przyjemnego wrażenia degustacyjnego, pamiętaj, aby dodać do burgera roztopiony ser

3. Odpowiednie przygotowanie bułki do burgera

  • bułka powinna być gorąca
  • w pierwszej kolejności grilluj środek bułki, na końcu zgrilluj jej wierzch.

Burger idealny? Postaw na najlepsze składniki!

Warto zadbać o dobór najlepszych składników, aby zadowolić podniebienia wymagających gości. 

Komponując burgery mięsne, pamiętaj o dodatkach podkreślających smak wołowiny:

  • najczęściej używanym dodatkiem do mięsnych burgerów jest cebula. Jeśli chcesz podać ją w bardziej oryginalny i elegancki sposób, przygotuj z niej konfiturę lub dodaj do burgerów Cebulkę podsmażaną w plastrach;
  • przyjemnego, lekko dymnego posmaku dodasz uwzględniając w recepturze warzywa grillowane. Nie musisz ich jednak dodatkowo przygotowywać, bo zrobiliśmy to za Ciebie. Sprawdź gamę warzyw grillowanych »

Jeśli chcesz stworzyć atrakcyjne roślinne burgery, te dodatki sprawdzą się doskonale:

 

  • mozzarella czy ser kozi dodadzą wegetariańskim burgerom soczystości;
  • postaw na umami uzupełniając burgery takimi dodatkami, jak orzechy czy sos z wędzoną papryką;
  • uważaj na produkty sojowe – choć soja jest popularnym składnikiem wielu roślinnych zamienników mięsa, u wielu osób powoduje alergię. Odżywcza i smakowita opcja? Wybierz burgery warzywne – nie tylko doskonale smakują, ale również wspaniale prezentują się w daniach;
  • dodaj burgerom chrupkości uwzględniając w recepturze świeże warzywa (sałatę, marchew czy rzodkiew) oraz warzywa w tempurze »
  • warzywne przekąski Veggie Snacks mogą być ciekawą alternatywą dla burgerów warzywnych, a nawet mięsnych;

 

 

Pobierz książeczkę z recepturami na burgery

Szukasz pomysłów na atrakcyjne menu w swojej restauracji?

Pobierz bezpłatnie książeczkę z kreatywnymi pomysłami na burgery do Twojego menu!