
Akademia Greenology: Dieta low carb – niskowęglowodanowa
Diety niskowęglowodanowe są popularne już od lat 80. XX wieku. Najbardziej znane wśród nich to dieta Dukana, Atkinsa, Kwaśniewskiego, South Beach, Zone, Paleo i dieta ketogeniczna. Przeczytaj, jak wiele opcji możesz zaproponować swoim klientom w ramach cateringu dietetycznego!
Dieta low carb – dla kogo?
Dieta low carb, choć budzi kontrowersje wśród wielu dietetyków, może być bardziej skuteczna w redukcji masy ciała niż dieta niskotłuszczowa. Wpływa również na zmniejszenie czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Jednak dieta bardzo niskowęglowodanowa nie jest polecana osobom na diecie roślinnej. Większość produktów wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych takich jak jaja, mięso, owoce morza, ryby jest wykluczonych przez wegetarian lub wegan. Z tego powodu bardzo trudno jest ją odpowiednio zbilansować biorąc pod uwagę te wykluczenia na diecie roślinnej.
Na czym polega dieta low carb?
Dieta low carb (z ang.: dieta niskowęglowodanowa) polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów. W diecie zwiększa się podaż białka oraz tłuszczów.
Rozróżniamy trzy rodzaje diet niskowęglowodanowych:
- dieta bardzo niskowęglowodanowa, która dostarcza poniżej 50 g węglowodanów dziennie, co stanowi około 4-10% energii z diety – m.in. dieta ketogeniczna
- klasyczna dieta niskowęglowodanowa, która dostarcza 130 g lub mniej węglowodanów dziennie, co stanowi około 26% energii z diety;
- umiarkowana dieta niskowęglowodanowa, która dostarcza poniżej 250 g węglowodanów dziennie, co stanowi około 45% energii z diety.
Dieta niskowęglowodanowa – produkty dozwolone
Dieta low carb opiera się na dużej ilości warzyw niskoskrobiowych i niskowęglowodanowych oraz bogactwie zdrowych tłuszczy i białek. Podstawowy zasób produktów na diecie low carb to:
- obfita ilość warzyw niskoskrobiowych i niskowęglowodanowych
- zdrowe tłuszcze roślinne nierafinowane
- orzechy, nasiona
- małe ilości produktów zbożowych pełnoziarnistych
- małe ilości nasion strączkowych
- białko zwierzęce: jaja, mięso, ryby, owoc morza.
Produkty spożywcze na diecie low carb podzielone ze względu na zawartość węglowodanów

Dieta niskowęglowodanowa – produkty niedozwolone
- dżemy, konfitury
- owoce suszone, w syropach, kandyzowane
- słodycze
- pieczywo cukiernicze
- słodkie napoje, soki
- produkty zbożowe oczyszczone z błonnika
- cukier
- miód
- skrobia modyfikowana
- owoce wysokowęglowodanowe
- kukurydza
- warzywa wysokowęglowodanowe
- żywność wysokoprzetworzona
- produkty mączne
- jogurty, serki owocowe
- alkohol
- produkty bogate w tłuszcze trans: dania typu fast food, margaryny, wyroby cukiernicze, gotowe sosy ze słoika lub torebki.
ZAWARTOŚĆ TALERZA – jak bilansować dania w diecie low carb
- BIAŁKA 35-40 %
- TŁUSZCZE 35-40 %
- WĘGLOWODANY 20-25 %
Dieta low carb jadłospis na cały dzień

Powiązane przepisy
- Akademia Greenology: Dieta low carb – niskowęglowodanowa
- Akademia Greenology: dieta śródziemnomorska
- Akademia Greenology: Dieta oparta o niskie IG
- Akademia Greenology: dieta SIRT
- Nowość: Service by Bonduelle – poznaj sposób na perfekcję, bezpieczeństwo i jakość w kuchni!
- Akademia Greenology: Dieta dr Ewy Dąbrowskiej® oraz dieta warzywno-owocowa
- Akademia Greenology: Dieta DASH