
Trwały Rozwój a sektor restauracji
Dla Bonduelle Food Service i Grupy Bonduelle, trwały rozwój jest działaniem strategicznym, które wpisuje się w naszą politykę korporacyjną. Definicja Trwałego Rozwoju to "Rozwój, który odpowiada na bieżące potrzeby bez narażania zdolności przyszłych pokoleń do zaspokajania ich potrzeb" (1987 - Gro Harlem Brundtland, Premier Norwegii.)
Kimkolwiek jesteśmy: pracownikiem restauracji zbiorowego żywienia czy restauracji komercyjnej, zarządzanej niezależnie lub zrzeszonej w sieci, jest nas coraz więcej, aby integrować ten aspekt w środowisku, w którym funkcjonujemy.
Konkretne działania, które można podejmować, opierają się na 3. filarach trwałego rozwoju:
Ekologia:
- Racjonalne zużycie naturalnych źródeł (woda, powietrze, energia).
- Sortowanie odpadów.
- Ograniczenie szkodliwości i zanieczyszczeń związanych z działalnością restauracji i stołówek.
Ekonomia:
- Rentowność długoterminowa.
- Uczciwe negocjacje z dostawcami dóbr i usług.
- Długotrwałość działalności i stabilizacja zatrudnienia.
- Oparcie na ekonomii lokalnej.
Aspekt socjalny:
- Higiena, zdrowie i bezpieczeństwo miejsca pracy.
- Ergonomia i zapobieganie ryzyku.
- Warunki i jakość pracy – jak najmniejsza uciążliwość.
- Zatrudnianie pracowników sezonowych.
- Otwarcie na negocjacje zbiorowe i możliwość wyrażania potrzeb społecznych.
- Walka z dyskryminacją i walka o równouprawnienie mężczyzn i kobiet.
- Czas pracy.
- Zarządzanie kompetencjami i kwalifikacjami.
- Polityka szkoleń.
- Uczciwe wynagrodzenie.
- Atrakcyjność zajęć i możliwość kariery.
- Zatrudnienie osób niepełnosprawnych.
- Publiczny dostęp do zakładu i siedziby firmy.
Współpraca z partnerami, którzy zaangażowani są w trwały rozwój, powinna stać się dla wszystkich priorytetem.