Produkcja gastronomiczna w warunkach domowych a wymagania sanepidu [aktualizacja 2021 r.]
Porady

Produkcja gastronomiczna w warunkach domowych a wymagania sanepidu [aktualizacja 2021 r.]

Obecne regulacje prawne dają możliwość prowadzenia działalności gastronomicznej w warunkach domowych. Jak wygląda przebieg rejestracji działalności w praktyce? Jak przygotować się na konfrontację z Sanepidem? Przeczytaj koniecznie nasze rady!

REGULACJA PRAWNA
Czy wiesz, że gdy planujesz rozpocząć działalność związaną z produkcją domową, wystarczy jedynie złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej?
Artykuł 63, ustęp 2 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018 r., poz. 1541 z późn. zm.), znosi obowiązek zatwierdzenia przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej podmiotów działających na rynku spożywczym przygotowujących żywność w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne. 
ZGŁOSZENIE DO SANEPIDU produkcji gastronomicznej w warunkach domowych
Oprócz wniosku o wpis do rejestru, warto dołączyć szczegółowy opis działalności. Dzięki temu urzędnik otrzyma pełny obraz planowanej działalności gastronomicznej w warunkach domowych.
Opis powinien zawierać następujące podpunkty:
- opis przedmiotu produkcji i sprzedaży.
Przykład:
Przygotowywanie na bazie półproduktów pierogów z farszem mięsnym, bezmięsnym, z owocami na zlecenie Klientów indywidualnych. Gotowy wyrób odbierany jest bezpośrednio przez Klienta.  
- opis pomieszczenia, w którym będą przygotowywane wyroby;
Przykład:
Kuchnia jest oddzielnym pomieszczeniem, które zostało wyposażone w zlew dwukomorowy, zmywarkę z funkcją wyparzania, lodówkę oraz zabudowę meblową.
Pomieszczenie utrzymane jest w odpowiednim stanie technicznym zapewniającym bezpiecznie użytkowanie oraz odpowiednie warunki sanitarno-zdrowotne. Posadzki, drzwi, ściany i sufit oraz meble są: gładkie, nienasiąkliwe, łatwo zmywalne, niepylące, nieśliskie oraz odporne na ścieranie i uderzenia mechaniczne.
Zastosowano rozdzielność czasową tj. proces przygotowania pierogów odbywa się w kuchni, gdy pomieszczenie nie jest wykorzystywane do celów prywatnych.
- opis sposobu pakowania i znakowania;
Przykład:
Pierogi będą sprzedawane na wagę. Do pierogów dołączona będzie obowiązkowa informacja zgodna z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (...) oraz Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych tj. nazwa wyrobu, wykaz składników, informacja o alergenach, klasa jakości handlowej (o ile została określona), dane producenta.
Chcesz więcej dowiedzieć się na temat znakowania żywności – koniecznie przeczytaj https://www.bonduelle-foodservice.pl/porady/2019/04/05/wymagania-dotyczace-oznaczenia-zywnosci-nieopakowanej-i-pakowanej.html
DZIAŁALNOŚĆ NIEREJESTROWANA – czy należy ją zgłosić do Sanepidu?
Jeśli prowadzisz działalność nierejestrowaną, czyli jesteś osobą fizyczną, Twoje przychody z działalności nie przekraczają w żadnym miesiącu 50 proc. kwoty minimalnego wynagrodzenia, a także nie wykonujesz innych działalności gospodarczych – również musisz zgłosić się do Sanepidu i złożyć wniosek.
Uwaga! W 2021 roku minimalne wynagrodzenie wynosi 2800 zł, czyli 50 proc. kwoty minimalnego wynagrodzenia to 1400 zł.
PRZYGOTOWANIE DOKUMENTÓW
W kolejnym kroku Sanepid będzie wymagał przedłożenia  odpowiednich dokumentów tj.
- aktualnego wyniku badania wody,
- umowy na wywóz odpadów lub deklarację,
- dokumentacji GMP/GHP lub dokumentacji GMP/GHP i HACCP – w przypadku produkcji na małą skalę, Sanepid może wymagać jedynie opracowania i wdrożenia Dobrych Praktyk Produkcyjnych i Higienicznych (dokumentacja GMP/GHP),
- orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych, czyli tzw. dawna Książeczka Sanepidowska.
NASZA RADA dotycząca produkcji żywności w warunkach domowych
1. Kuchnia powinna być zamknięta. Jeśli posiadasz aneks kuchenny połączony z salonem, nie przekreśla to całkowicie możliwości uzyskania wpisu do rejestru. Zgodę na taką działalność musi wyrazić inspektor z Sanepidu, pod który podlegasz. Warto do składanego wniosku dołączyć opis i podkreślić, że proces przygotowania wyrobów będzie miał miejsce, gdy pomieszczenia nie będą wykorzystywane do celów prywatnych przez pozostałych domowników.
2. Działalność na półproduktach – zanim zgłosisz swoją działalność, rozważ możliwość pracy wyłącznie na półproduktach np. warzywach obranych, pasteryzowanych masach jajowych.
3.  Odbiór / transport wyrobów – jeśli rozważasz opcję dowozu do Klienta, pamiętaj o zatwierdzeniu środka transportu. Chcesz więcej dowiedzieć się na temat transportu żywności – koniecznie przeczytaj https://www.bonduelle-foodservice.pl/porady/2019/01/31/transport-zywnosci-wymagania-sanepidu.html

REGULACJA PRAWNA

Czy wiesz, że gdy planujesz rozpocząć działalność związaną z produkcją domową, wystarczy jedynie złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej?

Artykuł 63, ustęp 2 Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018 r., poz. 1541 z późn. zm.), znosi obowiązek zatwierdzenia przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej podmiotów działających na rynku spożywczym przygotowujących żywność w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne. 

ZGŁOSZENIE DO SANEPIDU produkcji gastronomicznej w warunkach domowych

Oprócz wniosku o wpis do rejestru, warto dołączyć szczegółowy opis działalności. Dzięki temu urzędnik otrzyma pełny obraz planowanej działalności gastronomicznej w warunkach domowych. Opis powinien zawierać następujące podpunkty:

  • opis przedmiotu produkcji i sprzedaży;

Przykład: Przygotowywanie na bazie półproduktów pierogów z farszem mięsnym, bezmięsnym, z owocami na zlecenie Klientów indywidualnych. Gotowy wyrób odbierany jest bezpośrednio przez Klienta.  

  • opis pomieszczenia, w którym będą przygotowywane wyroby;

Przykład: Kuchnia jest oddzielnym pomieszczeniem, które zostało wyposażone w zlew dwukomorowy, zmywarkę z funkcją wyparzania, lodówkę oraz zabudowę meblową. Pomieszczenie utrzymane jest w odpowiednim stanie technicznym zapewniającym bezpiecznie użytkowanie oraz odpowiednie warunki sanitarno-zdrowotne. Posadzki, drzwi, ściany i sufit oraz meble są: gładkie, nienasiąkliwe, łatwo zmywalne, niepylące, nieśliskie oraz odporne na ścieranie i uderzenia mechaniczne. Zastosowano rozdzielność czasową tj. proces przygotowania pierogów odbywa się w kuchni, gdy pomieszczenie nie jest wykorzystywane do celów prywatnych.

  • opis sposobu pakowania i znakowania;

Przykład: Pierogi będą sprzedawane na wagę. Do pierogów dołączona będzie obowiązkowa informacja zgodna z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (...) oraz Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych tj. nazwa wyrobu, wykaz składników, informacja o alergenach, klasa jakości handlowej (o ile została określona), dane producenta.

Chcesz więcej dowiedzieć się na temat znakowania żywności – koniecznie przeczytaj ten artykuł >> 

DZIAŁALNOŚĆ NIEREJESTROWANA – czy należy ją zgłosić do Sanepidu?

Jeśli prowadzisz działalność nierejestrowaną, czyli jesteś osobą fizyczną, Twoje przychody z działalności nie przekraczają w żadnym miesiącu 50 proc. kwoty minimalnego wynagrodzenia, a także nie wykonujesz innych działalności gospodarczych – również musisz zgłosić się do Sanepidu i złożyć wniosek.

Uwaga! W 2021 roku minimalne wynagrodzenie wynosi 2800 zł, czyli 50 proc. kwoty minimalnego wynagrodzenia to 1400 zł.

PRZYGOTOWANIE DOKUMENTÓW

W kolejnym kroku Sanepid będzie wymagał przedłożenia  odpowiednich dokumentów tj.

- aktualnego wyniku badania wody,

- umowy na wywóz odpadów lub deklarację,

- dokumentacji GMP/GHP lub dokumentacji GMP/GHP i HACCP – w przypadku produkcji na małą skalę, Sanepid może wymagać jedynie opracowania i wdrożenia Dobrych Praktyk Produkcyjnych i Higienicznych (dokumentacja GMP/GHP),

- orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych, czyli tzw. dawna Książeczka Sanepidowska.

NASZA RADA dotycząca produkcji żywności w warunkach domowych

1. Kuchnia powinna być zamknięta. Jeśli posiadasz aneks kuchenny połączony z salonem, nie przekreśla to całkowicie możliwości uzyskania wpisu do rejestru. Zgodę na taką działalność musi wyrazić inspektor z Sanepidu, pod który podlegasz. Warto do składanego wniosku dołączyć opis i podkreślić, że proces przygotowania wyrobów będzie miał miejsce, gdy pomieszczenia nie będą wykorzystywane do celów prywatnych przez pozostałych domowników.

2. Działalność na półproduktach – zanim zgłosisz swoją działalność, rozważ możliwość pracy wyłącznie na półproduktach np. warzywach obranych, pasteryzowanych masach jajowych.

3.  Odbiór / transport wyrobów – jeśli rozważasz opcję dowozu do Klienta, pamiętaj o zatwierdzeniu środka transportu. Chcesz więcej dowiedzieć się na temat transportu żywności – koniecznie przeczytaj ten artykuł >>