Ogródek restauracyjny – jak to zrobić?
Porady

Ogródek restauracyjny – jak to zrobić?

Chcesz zwiększyć sprzedaż w restauracji tworząc dodatkowe miejsca dla klientów? Lato oraz początek jesieni to idealny czas na zwiększenie obrotów poprzez sprzedaż w ogródkach restauracyjnych. Zanim jednak lokal otworzy swój ogródek, musi uzyskać stosowne pozwolenia, przygotować miejsce i zadbać o sprawną organizację pracy na miejscu. Dowiedz się, jak to zrobić!

Gdzie można otworzyć ogródek restauracyjny?
Jeżeli właścicielem gruntu, na którym lokal chce otworzyć ogródek, jest osoba prywatna, wystarczy, że strony sporządzą odpowiednią umowę z określeniem wielkości terenu, stawki dzierżawy, sposoby korzystania z terenu oraz okresu trwania umowy.
Inaczej przedstawia się sytuacja, gdy przedsiębiorca chce podnająć część przestrzeni publicznej, np. fragment chodnika, parkingu, czy też pasa ruchu. Konieczne będzie do tego zezwolenie wydane przez zarządcę owego gruntu, a więc urzędu miasta lub gminy.
Lista dokumentów, jakie należy złożyć w urzędzie, niezbędnych do otwarcia ogródka restauracyjnego, to:
Wniosek o wydanie zezwolenia na dzierżawę fragmentu przestrzeni publicznej.
Plan zagospodarowania terenu z naniesionymi wymiarami terenu – można sporządzić go w oparciu o mapy geodezyjne dostępne w Wydziałach Geodezji poszczególnych gmin;
Jeżeli dzierżawa dotyczy pasa ruchu, to dołączyć należy również projekt organizacji ruchu, (w sytuacji, gdy ogródek wypływać będzie na zmianę dotychczasowej organizacji ruchu w danym miejscu, lub też ograniczenie widzialności na trasie)
Wypis z Krajowego Rejestru Sądowego lub CEiDG.
Dodatkowo poszczególne urzędy mogą wymagać innych dokumentów, takich jak:
zezwolenie na sprzedaż alkoholu
tytuł prawny do lokalu
szczegółowy projekt wyposażenia ogródka (rozmieszczenie ławek, stolików, koszy na śmieci, dojście do toalety itp.).
UWAGA. Jeżeli ogródek będzie funkcjonował w ramach działającej już restauracji tuż obok, która posiada zezwolenie na alkohol, to nie jest konieczne ponowne występowanie o to zezwolenia dla samego ogródka.
Ile kosztuje dzierżawa gruntu pod ogródek restauracyjny?
Dzierżawa gruntu od miasta na ogródek restauracyjny będzie różnić się pomiędzy sobą w poszczególnych gminach. Cena nie może jednak przekroczyć 10 zł za m2 terenu na jeden dzień. W roku 2021 oraz 2020, większość miast zdecydowała się na znaczne obniżenie stawek dzierżawy w związku ze stratami spowodowanymi pandemią wirusa COVID. W przypadku dzierżawy od osoby prywatnej, stawka ustalana jest indywidualnie. Oczywiście do powyższego dochodzą wszelkie koszty związane z aranżacją ogródka i przystosowaniem go do sprzedaży. W tym jednak mogą pomóc dostawcy, którzy zazwyczaj chętnie oferują meble ogrodowe w zamian za promocję ich towarów w restauracji.
Ogródek restauracyjny: czy to się opłaca?
Zdecydowanie tak! Potencjalne przychody, jakie może przynieść dodatkowe miejsce sprzedaży, są wyższe niż koszty dzierżawy terenu. Załóżmy, że lokal dzierżawi 40 m2 w cenie 5 zł za m2 na jeden dzień. W ciągu miesiąca musi zatem zapłacić nieco ponad 6000 zł netto. Na takiej powierzchni można obsłużyć jednocześnie około 20- 25 osób. Zakładając obłożenie na poziomie 55% (gorsze w pierwszej połowie dnia, wyższe pod wieczór) i średnią rotację gości na poziomie 8 wymian w ciągu dnia, można wyliczyć, że z samego ogródka skorzysta w jednym dniu około 100 osób. Przy średnim rachunku na osobę w wysokości 30 zł, mamy dodatkowy utarg na poziomie 3 000 zł dziennie. W skali miesiąca, nawet zakładając sezonowość w tygodniu i gorszą pogodę, taki ogródek może zarobić dodatkowo około 40- 50 tys. zł dla średniej wielkości restauracji.
Dodatkowo trend w Polsce już od kilku dobrych lat wskazuje, że gdy tylko robi się ciepło, Polacy chętniej korzystają z możliwości jedzenia na zewnątrz niż w środku. Widoczne jest to szczególnie w miejscach typu: bulwary rzeczne, miejskie plaże, parki.
Organizacja pracy w ogródku restauracyjnym
Ogródek restauracyjny powinien mieć swoich dedykowanych pracowników, którzy będą obsługiwać gości tylko z tego obszaru. Dużym ułatwieniem będzie dla kelnerów mobilny system przyjmowania zamówień – najczęściej w postaci tabletu. Pracownik przyjmuje zamówienie od klientów i w tym samym czasie przekazuje informacje na kuchnię bez konieczności podchodzenia do stanowiska POS w restauracji. Już samo donoszenie dań z kuchni do stolika kilka razy dziennie będzie na dłuższą metę męczące dla kelnerów, dlatego warto przynajmniej w ten sposób ułatwić im zadanie.
Gadżety do ogródka restauracyjnego
Klimat w Polsce bywa bardzo zmienny, co może skutkować chłodnymi okresami w ciągu lata lub zimnymi wieczorami. Na takie dni dobrym rozwiązaniem będą specjalne grzybki ogrzewające teren lub zwykłe koce na poręczach krzeseł służące jako okrycia dla gości. Miłym dodatkiem będą również kwiaty, które w wysokich donicach mogą jednocześnie służyć jako płotek wyznaczający granice ogródka. W każdym ogródku konieczny jest również parasol lub inna forma zadaszenia chroniąca zarówno przed deszczem jak i słońcem. Z kolei twarde ławki oraz krzesła można udekorować poduszkami ogrodowymi, które zachęcą do dłuższego posiedzenia i pozostawienia większego rachunku.

Gdzie można otworzyć ogródek restauracyjny?

Jeżeli właścicielem gruntu, na którym lokal chce otworzyć ogródek, jest osoba prywatna, wystarczy, że strony sporządzą odpowiednią umowę z określeniem wielkości terenu, stawki dzierżawy, sposoby korzystania z terenu oraz okresu trwania umowy.

Inaczej przedstawia się sytuacja, gdy przedsiębiorca chce podnająć część przestrzeni publicznej, np. fragment chodnika, parkingu, czy też pasa ruchu. Konieczne będzie do tego zezwolenie wydane przez zarządcę owego gruntu, a więc urzędu miasta lub gminy.

Lista dokumentów, jakie należy złożyć w urzędzie, niezbędnych do otwarcia ogródka restauracyjnego, to:

  • Wniosek o wydanie zezwolenia na dzierżawę fragmentu przestrzeni publicznej.
  • Plan zagospodarowania terenu z naniesionymi wymiarami terenu – można sporządzić go w oparciu o mapy geodezyjne dostępne w Wydziałach Geodezji poszczególnych gmin;
  • Jeżeli dzierżawa dotyczy pasa ruchu, to dołączyć należy również projekt organizacji ruchu, (w sytuacji, gdy ogródek wypływać będzie na zmianę dotychczasowej organizacji ruchu w danym miejscu, lub też ograniczenie widzialności na trasie)
  • Wypis z Krajowego Rejestru Sądowego lub CEiDG.

Dodatkowo poszczególne urzędy mogą wymagać innych dokumentów, takich jak:

  • zezwolenie na sprzedaż alkoholu
  • tytuł prawny do lokalu
  • szczegółowy projekt wyposażenia ogródka (rozmieszczenie ławek, stolików, koszy na śmieci, dojście do toalety itp.).

UWAGA: Jeżeli ogródek będzie funkcjonował w ramach działającej już tuż obok restauracji, która posiada zezwolenie na alkohol, to nie jest konieczne ponowne występowanie o to zezwolenia dla samego ogródka.

Ile kosztuje dzierżawa gruntu pod ogródek restauracyjny?

Dzierżawa gruntu od miasta na ogródek restauracyjny będzie różnić się pomiędzy sobą w poszczególnych gminach. Cena nie może jednak przekroczyć 10 zł za m2 terenu na jeden dzień. W roku 2021 oraz 2020, większość miast zdecydowała się na znaczne obniżenie stawek dzierżawy w związku ze stratami spowodowanymi pandemią wirusa COVID. W przypadku dzierżawy od osoby prywatnej, stawka ustalana jest indywidualnie. 

Oczywiście do powyższego dochodzą wszelkie koszty związane z aranżacją ogródka i przystosowaniem go do sprzedaży. W tym jednak mogą pomóc dostawcy, którzy zazwyczaj chętnie oferują meble ogrodowe w zamian za promocję ich towarów w restauracji.

Ogródek restauracyjny: czy to się opłaca?

Zdecydowanie tak! Potencjalne przychody, jakie może przynieść dodatkowe miejsce sprzedaży, są wyższe niż koszty dzierżawy terenu. 

Załóżmy, że lokal dzierżawi 40 m2 w cenie 5 zł za m2 na jeden dzień. W ciągu miesiąca musi zatem zapłacić nieco ponad 6000 zł netto. Na takiej powierzchni można obsłużyć jednocześnie około 20- 25 osób. Zakładając obłożenie na poziomie 55% (gorsze w pierwszej połowie dnia, wyższe pod wieczór) i średnią rotację gości na poziomie 8 wymian w ciągu dnia, można wyliczyć, że z samego ogródka skorzysta w jednym dniu około 100 osób. Przy średnim rachunku na osobę w wysokości 30 zł, mamy dodatkowy utarg na poziomie 3 000 zł dziennie. W skali miesiąca, nawet zakładając sezonowość w tygodniu i gorszą pogodę, taki ogródek może zarobić dodatkowo około 40- 50 tys. zł dla średniej wielkości restauracji.

Dodatkowo trend w Polsce już od kilku dobrych lat wskazuje, że gdy tylko robi się ciepło, Polacy chętniej korzystają z możliwości jedzenia na zewnątrz niż w środku. Widoczne jest to szczególnie w miejscach typu: bulwary rzeczne, miejskie plaże, parki.

Organizacja pracy w ogródku restauracyjnym

Ogródek restauracyjny powinien mieć swoich dedykowanych pracowników, którzy będą obsługiwać gości tylko z tego obszaru. Dużym ułatwieniem będzie dla kelnerów mobilny system przyjmowania zamówień – najczęściej w postaci tabletu. Pracownik przyjmuje zamówienie od klientów i w tym samym czasie przekazuje informacje na kuchnię bez konieczności podchodzenia do stanowiska POS w restauracji. Już samo donoszenie dań z kuchni do stolika kilka razy dziennie będzie na dłuższą metę męczące dla kelnerów, dlatego warto przynajmniej w ten sposób ułatwić im zadanie.

Gadżety do ogródka restauracyjnego

Klimat w Polsce bywa bardzo zmienny, co może skutkować chłodnymi okresami w ciągu lata lub zimnymi wieczorami. Na takie dni dobrym rozwiązaniem będą specjalne grzybki ogrzewające teren lub zwykłe koce na poręczach krzeseł służące jako okrycia dla gości. Miłym dodatkiem będą również kwiaty, które w wysokich donicach mogą jednocześnie służyć jako płotek wyznaczający granice ogródka. W każdym ogródku konieczny jest również parasol lub inna forma zadaszenia chroniąca zarówno przed deszczem jak i słońcem. Z kolei twarde ławki oraz krzesła można udekorować poduszkami ogrodowymi, które zachęcą do dłuższego posiedzenia i pozostawienia większego rachunku.