Mała gastronomia – poznaj podstawowe wyposażenie kuchni typu fast food
Porady

Mała gastronomia – poznaj podstawowe wyposażenie kuchni typu fast food

Myślisz o otwarciu małej gastronomii typu fast food? Zastanawiasz się, z czego powinno składać się podstawowe wyposażenie Twojej kuchni. Przeczytaj, a dowiesz, co musisz przygotować na start swojego biznesu.

CO TO JEST MAŁA GASTRONOMIA?
Mała gastronomia do działalność, która skupia się przede wszystkim na przygotowaniu potraw na bazie półproduktów, wyrobów gotowych schłodzonych i mrożonych, które na miejscu poddawane są obróbce cieplnej i/lub zimnej.  Do sprzedaży wprowadzane są także gotowe wyroby i napoje w opakowaniach jednostkowych producenta.  Zwykle posiłki i napoje spożywane są na miejscu w lokalu lub przeznaczone są na wynos / dowóz. Najczęściej w tego typu lokalach sprzedawane są: zapiekanki, hot dogi, burgery, dania typu kebab. W większości lokali przygotowane potrawy i napoje wydawane są w naczyniach jednorazowych. Nie jest to jednak reguła, ponieważ zdarzają się punkty, w których potrawy i napoje serwowane są w naczyniach wielokrotnego użytku.
PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE MAŁEJ GASTRONOMII
1. Najbardziej popularnym i zarazem najbezpieczniejszym wyborem są meble gastronomiczne, które wykonane są ze stali nierdzewnej. Meble ze stali nierdzewnej pozwalają na odpowiednie zagospodarowanie przestrzeni, a przede wszystkim doskonale się sprawdzają w takim miejscu jak kuchnia. W przypadku, gdy nasz budżet nie pozwala na początek na zakup tego typu mebli, trzeba pamiętać, aby wybrać meble, których powierzchnie będą łatwo zmywalne, gładkie i nienasiąkliwe.
2. Nad urządzeniami grzewczymi należy zainstalować działający okap. Do podstawowych typów okapów zaliczamy: okapy wyciągowe oraz okapy nawiewno-wyciągowe. Dokonując wyboru okapu należy rozważyć: typ filtra, rodzaj nawiewu oraz rozmiar urządzenia.
3. Na wyposażeniu lokalu typu fast food muszą znajdować się urządzenia chłodnicze i zamrażarki. Nieodzownym elementem tego typu lokali jest lada sałatkowa lub nadstawka chłodnicza, w której eksponowane są gotowe półprodukty tj. sosy, pokrojone warzywa i inne dodatki do dań.
4. Urządzenia chłodnicze i mroźnicze muszą być wyposażone w termometry, co umożliwi kontrolowanie temperatury przechowywanych artykułów spożywczych. W przypadku, gdy termometry nie są wbudowane, należy zakupić termometr dedykowany do urządzeń chłodniczych, zamrażarek i umieścić go w urządzeniu.
5. W pomieszczeniu produkcyjnym musi się znajdować co najmniej jedna umywalka do mycia rąk oraz zlew dwukomorowy do mycia sprzętu produkcyjnego.
Uwaga!
a) Inspekcja Sanitarna dopuszcza zastąpienie zlewu dwukomorowego basenem jednokomorowym z baterią prysznicową. W takim przypadku należy dokładnie opisać instrukcję mycia sprzętu podręcznego w basenie jednokomorowym.
b) W celu przygotowywania warzyw okopowych, należy wydzielić w lokalu dedykowane do tego celu pomieszczenie. Jeśli nie masz takiej możliwości, zasięgnij porady urzędników. Zdarza się, że Inspekcja Sanitarna wyraża zgodę na mycie warzyw nieokopowych w pomieszczeniu produkcyjnym, przy zachowaniu rozdzielności czasowej przy stanowisku mycia sprzętu podręcznego. Pamiętaj, aby w takim przypadku stworzyć w dokumentacji GMP/GHP instrukcję/procedurę rozdzielności czasowej dotyczącej prac na stanowisku mycia sprzętu podręcznego. Możesz skorzystać z wstępnie przygotowanych >>
6. Podstawowe urządzenia grzewcze dla lokalu typu fast food to:
frytownica,
grill kontaktowy – urządzenie przeznaczone do obustronnego przypiekania mięs, warzyw czy pieczywa,
opiekacz rolkowy do parówek – to podgrzewacz pozwalający na szybkie przygotowanie dużych ilości parówek,
podgrzewacz do parówek i bułek – to urządzenie dwa w jednym, która podgrzewa zarówno parówkę, jak i bułkę,
opiekacz do mięs typu kebab / gyros – urządzenie zapewnia równomierne i szybkie pieczenie mięsa, z zachowaniem jego soczystości i walorów smakowych,
toster elektryczny / opiekacz do kanapek – urządzenie, które służy do przygotowywania wszelkiego rodzaju pieczonych produktów. Idealnie nadaje się do przyrządzania zapiekanek oraz hamburgerów, a także sprawdza się przy grillowaniu i podgrzewaniu potraw.   
7. Do obróbki mechanicznej w lokalu typu fast food wykorzystywane są m.in.:
noże do kebaba – urządzenia służące do równomiernego skrawania mięsa z pionowego rożna,
prasy do hamburgerów – za pomocą prasy przygotowuje się jednakowe gramatury mięsa na hamburgery,
szatkownice do warzyw,
miksery.
8. Pozostały drobny sprzęt:
pojemniki na żywność,
pojemniki typu GN,
miski,
sitko z siatką,
łyżka cedzakowa,
chochla,
widelec, łopatka do przewracania,
szczypce uniwersalne
otwieracz do konserw,
deski do krojenia,
noże.
NASZA RADA
Zastanawiasz się jakie dokumenty należy przygotować w kolejnym kroku? Nic prostszego - pobierz listę z naszej strony >> →  LINK DO CHECKLISTY 

CO TO JEST MAŁA GASTRONOMIA?

Mała gastronomia do działalność, która skupia się przede wszystkim na przygotowaniu potraw na bazie półproduktów, wyrobów gotowych schłodzonych i mrożonych, które na miejscu poddawane są obróbce cieplnej i/lub zimnej.  Do sprzedaży wprowadzane są także gotowe wyroby i napoje w opakowaniach jednostkowych producenta.  Zwykle posiłki i napoje spożywane są na miejscu w lokalu lub przeznaczone są na wynos / dowóz. Najczęściej w tego typu lokalach sprzedawane są: zapiekanki, hot dogi, burgery, dania typu kebab. W większości lokali przygotowane potrawy i napoje wydawane są w naczyniach jednorazowych. Nie jest to jednak reguła, ponieważ zdarzają się punkty, w których potrawy i napoje serwowane są w naczyniach wielokrotnego użytku.

PODSTAWOWE WYPOSAŻENIE MAŁEJ GASTRONOMII

1. Meble gastronomiczne

Najbardziej popularnym i zarazem najbezpieczniejszym wyborem są meble gastronomiczne, które wykonane są ze stali nierdzewnej. Meble ze stali nierdzewnej pozwalają na odpowiednie zagospodarowanie przestrzeni, a przede wszystkim doskonale się sprawdzają w takim miejscu jak kuchnia. W przypadku, gdy nasz budżet nie pozwala na początek na zakup tego typu mebli, trzeba pamiętać, aby wybrać meble, których powierzchnie będą łatwo zmywalne, gładkie i nienasiąkliwe.

2. Okapy

Nad urządzeniami grzewczymi należy zainstalować działający okap. Do podstawowych typów okapów zaliczamy: okapy wyciągowe oraz okapy nawiewno-wyciągowe. Dokonując wyboru okapu należy rozważyć: typ filtra, rodzaj nawiewu oraz rozmiar urządzenia.

3. Urządzenia chłodnicze i mroźnicze

Na wyposażeniu lokalu typu fast food muszą znajdować się urządzenia chłodnicze i zamrażarki. Nieodzownym elementem tego typu lokali jest lada sałatkowa lub nadstawka chłodnicza, w której eksponowane są gotowe półprodukty tj. sosy, pokrojone warzywa i inne dodatki do dań.

4. Termometry

Urządzenia chłodnicze i mroźnicze muszą być wyposażone w termometry, co umożliwi kontrolowanie temperatury przechowywanych artykułów spożywczych. W przypadku, gdy termometry nie są wbudowane, należy zakupić termometr dedykowany do urządzeń chłodniczych, zamrażarek i umieścić go w urządzeniu.

5. Umywalki i zlewy

W pomieszczeniu produkcyjnym musi się znajdować co najmniej jedna umywalka do mycia rąk oraz zlew dwukomorowy do mycia sprzętu produkcyjnego.

Uwaga!

a) Inspekcja Sanitarna dopuszcza zastąpienie zlewu dwukomorowego basenem jednokomorowym z baterią prysznicową. W takim przypadku należy dokładnie opisać instrukcję mycia sprzętu podręcznego w basenie jednokomorowym.

b) W celu przygotowywania warzyw okopowych, należy wydzielić w lokalu dedykowane do tego celu pomieszczenie. Jeśli nie masz takiej możliwości, zasięgnij porady urzędników. Zdarza się, że Inspekcja Sanitarna wyraża zgodę na mycie warzyw nieokopowych w pomieszczeniu produkcyjnym, przy zachowaniu rozdzielności czasowej przy stanowisku mycia sprzętu podręcznego. Pamiętaj, aby w takim przypadku stworzyć w dokumentacji GMP/GHP instrukcję/procedurę rozdzielności czasowej dotyczącej prac na stanowisku mycia sprzętu podręcznego. 

Możesz też skorzystać z wstępnie przygotowanych warzyw, dzięki czemu unikniesz konieczności wydzielania pomieszczenia w celu przygotowania warzyw. Sprawdź! >>

6. Urządzenia do obróbki termicznej

Podstawowe urządzenia grzewcze dla lokalu typu fast food to:

  • frytownica,
  • grill kontaktowy – urządzenie przeznaczone do obustronnego przypiekania mięs, warzyw czy pieczywa,
  • opiekacz rolkowy do parówek – to podgrzewacz pozwalający na szybkie przygotowanie dużych ilości parówek,
  • podgrzewacz do parówek i bułek – to urządzenie dwa w jednym, która podgrzewa zarówno parówkę, jak i bułkę,
  • opiekacz do mięs typu kebab / gyros – urządzenie zapewnia równomierne i szybkie pieczenie mięsa, z zachowaniem jego soczystości i walorów smakowych,
  • toster elektryczny / opiekacz do kanapek – urządzenie, które służy do przygotowywania wszelkiego rodzaju pieczonych produktów. Idealnie nadaje się do przyrządzania zapiekanek oraz hamburgerów, a także sprawdza się przy grillowaniu i podgrzewaniu potraw.   

7. Urządzenia do obróbki mechanicznej

Do obróbki mechanicznej w lokalu typu fast food wykorzystywane są m.in.:

  • noże do kebaba – urządzenia służące do równomiernego skrawania mięsa z pionowego rożna,
  • prasy do hamburgerów – za pomocą prasy przygotowuje się jednakowe gramatury mięsa na hamburgery,
  • szatkownice do warzyw,
  • miksery.

8. Pozostały drobny sprzęt:

  • pojemniki na żywność,
  • pojemniki typu GN,
  • miski,
  • sitko z siatką,
  • łyżka cedzakowa,
  • chochla,
  • widelec, 
  • łopatka do przewracania,
  • szczypce uniwersalne
  • otwieracz do konserw,
  • deski do krojenia,
  • noże.

NASZA RADA: Zastanawiasz się jakie dokumenty należy przygotować w kolejnym kroku? Nic prostszego - pobierz listę z naszej strony >>