Otwierasz kawiarnię? Sprawdź podstawowe wyposażenie!
Porady

Otwierasz kawiarnię? Sprawdź podstawowe wyposażenie!

Myślisz o własnej kawiarni i zastanawiasz się, co poza profesjonalnym ekspresem i młynkiem do kawy będzie Ci jeszcze potrzebne? Przeczytaj, a dowiesz się, jakie wyposażenie kawiarni musisz przygotować na start.

Kawiarnia to miejsce, w którym serwowana jest kawa oraz inne napoje, a także wyroby cukiernicze, ciastkarskie, kanapki, czy wytrawne przekąski. Poniżej przedstawiamy podstawowe wyposażenie dla niewielkiej kawiarni, serwującej napoje gorące oraz gotowe wyroby cukiernicze i ciastkarskie oraz kanapki.
WYPOSAŻENIE KAWIARNI
1. Express do kawy
Ekspres do kawy to serce naszej kawiarni. Jeśli chcemy przyciągnąć gości, koniecznie trzeba zainwestować w profesjonalny, wysokiej jakości ekspres. Wyróżniamy dwa typy ekspresów:
ekspresy przelewowe – wrzątek dozowany jest do pojemnika z kawą; powstały napar powoli przesącza się przez filtr do dzbanka,
ekspresy ciśnieniowe – przez zmieloną kawę przepuszcza się gorącą wodę pod ciśnieniem.
Warto już na początku zainwestować we własny ekspres do kawy. Dzięki temu nie będziemy uzależnieni od jednego producenta kawy. Jeśli jednorazowy wydatek nie wchodzi w grę, możemy skorzystać z opcji leasingu lub najmu długoterminowego.
2. Młynek do kawy
Rynek oferuje gotowe rozwiązania, jakimi są ekspresy z wbudowanymi młynkami. Jeśli chcemy od początku wyróżnić się na rynku jako profesjonaliści od kawy, warto kupić młynek. Dostępne są młynki ręczne oraz elektryczne.
3. Zmywarka
Jeśli decydujemy się serwować kawę w filiżankach, konieczny będzie zakup zmywarki. Dla małych kawiarni polecany jest zakup zmywarki podblatowej. W przypadku dużego ruchu warto pomyśleć o zmywarce kapturowej.  Jeśli zdecydujemy się na zmywarkę kapturową, konieczne będzie wydzielenie odrębnego pomieszczenia.
4. Urządzenia chłodnicze
Na wyposażeniu kawiarni muszą znajdować się urządzenia chłodnicze np. lodówki podblatowe, szafy chłodnicze. Nieodzownym elementem tego typu lokali jest również witryna chłodnicza, w której eksponowane są najczęściej wyroby cukiernicze i ciastkarskie, gotowe kanapki, a także napoje.
5. Termometry
Urządzenia chłodnicze, zamrażarki muszą być wyposażone w termometry, co umożliwi kontrolowanie temperatury przechowywanych artykułów spożywczych. W przypadku, gdy termometry nie są wbudowane, należy zakupić termometr dedykowany do urządzeń chłodniczych, zamrażarek i umieścić go w urządzeniu.
6. Kostkarka do lodu
Lód to niezbędny składnik kaw mrożonych i innych napojów serwowanych na zimno. Wielkość kostkarek można dostosować bez problemu do zaprojektowanego wnętrza.
7. Zlew / umywalka do mycia rąk
Bar powinien zostać wyposażony w umywalkę do mycia rąk oraz zlew dwukomorowy lub dwa pojedyncze zlewy jednokomorowe. W przypadku serwowania napojów w porcelanie oraz w szkle (gdy na wyposażeniu jest zmywarka podblatowa na barze), zlew dedykowany jest do mycia wstępnego naczyń oraz pozostałego sprzętu podręcznego.
Uwaga!
Inspekcja Sanitarna dopuszcza mycie owoców do dekoracji napojów na barze przy zachowaniu rozdzielczości czasowej przy stanowisku mycia sprzętu podręcznego. Jeśli masz wątpliwości, zasięgnij porady urzędników. Jednocześnie pamiętaj, aby w takim przypadku stworzyć w dokumentacji GMP/GHP instrukcję / procedurę rozdzielności czasowej dotyczącej prac na stanowisku mycia sprzętu podręcznego.
8. Wyposażenie sali konsumpcyjnej kawiarni:
talerze
filiżanki ze spodkiem,
dzbanki do mleka,
dyspensery do cukru i innych dodatków,
łyżeczki do kawy / herbaty,
widelczyki do ciasta,
patery na ciasto,
szklanki.
9. Pozostały drobny sprzęt na wyposażeniu kawiarni:
dzbanki do spieniania,
miarki i łyżeczki do odmierzania,
szczypce uniwersalne,
łopatki do ciasta,
noże,
deski,
przyborniki na kubeczki, pokrywy, słomki.
NASZA RADA
Zastanawiasz się, jakie dokumenty należy przygotować w kolejnym kroku? Nic prostszego - pobierz listę z naszej strony >>LINK DO CHECKLISTY

Kawiarnia to miejsce, w którym serwowana jest kawa oraz inne napoje, a także wyroby cukiernicze, ciastkarskie, kanapki, czy wytrawne przekąski. Poniżej przedstawiamy podstawowe wyposażenie dla niewielkiej kawiarni, serwującej napoje gorące oraz gotowe wyroby cukiernicze i ciastkarskie oraz kanapki.

WYPOSAŻENIE KAWIARNI

1. Ekspres do kawy

Ekspres do kawy to serce naszej kawiarni. Jeśli chcemy przyciągnąć gości, koniecznie trzeba zainwestować w profesjonalny, wysokiej jakości ekspres. 

Wyróżniamy dwa typy ekspresów:

  • ekspresy przelewowe – wrzątek dozowany jest do pojemnika z kawą; powstały napar powoli przesącza się przez filtr do dzbanka,
  • ekspresy ciśnieniowe – przez zmieloną kawę przepuszcza się gorącą wodę pod ciśnieniem.

Warto już na początku zainwestować we własny ekspres do kawy. Dzięki temu nie będziemy uzależnieni od jednego producenta kawy. Jeśli jednorazowy wydatek nie wchodzi w grę, możemy skorzystać z opcji leasingu lub najmu długoterminowego.

2. Młynek do kawy

Rynek oferuje gotowe rozwiązania, jakimi są ekspresy z wbudowanymi młynkami. Jeśli chcemy od początku wyróżnić się na rynku jako profesjonaliści od kawy, warto kupić młynek. Dostępne są młynki ręczne oraz elektryczne.

3. Zmywarka do kawiarni

Jeśli decydujemy się serwować kawę w filiżankach, konieczny będzie zakup zmywarki. Dla małych kawiarni polecany jest zakup zmywarki podblatowej. W przypadku dużego ruchu warto pomyśleć o zmywarce kapturowej.  Jeśli zdecydujemy się na zmywarkę kapturową, konieczne będzie wydzielenie odrębnego pomieszczenia.

4. Urządzenia chłodnicze

Na wyposażeniu kawiarni muszą znajdować się urządzenia chłodnicze np. lodówki podblatowe, szafy chłodnicze. Nieodzownym elementem tego typu lokali jest również witryna chłodnicza, w której eksponowane są najczęściej wyroby cukiernicze i ciastkarskie, gotowe kanapki, a także napoje.

5. Termometry

Urządzenia chłodnicze, zamrażarki muszą być wyposażone w termometry, co umożliwi kontrolowanie temperatury przechowywanych artykułów spożywczych. W przypadku, gdy termometry nie są wbudowane, należy zakupić termometr dedykowany do urządzeń chłodniczych, zamrażarek i umieścić go w urządzeniu.

6. Kostkarka do lodu

Lód to niezbędny składnik kaw mrożonych i innych napojów serwowanych na zimno. Wielkość kostkarek można dostosować bez problemu do zaprojektowanego wnętrza.

7. Zlew / umywalka do mycia rąk w kawiarni

Bar powinien zostać wyposażony w umywalkę do mycia rąk oraz zlew dwukomorowy lub dwa pojedyncze zlewy jednokomorowe. W przypadku serwowania napojów w porcelanie oraz w szkle (gdy na wyposażeniu jest zmywarka podblatowa na barze), zlew dedykowany jest do mycia wstępnego naczyń oraz pozostałego sprzętu podręcznego.

Uwaga! Inspekcja Sanitarna dopuszcza mycie owoców do dekoracji napojów na barze przy zachowaniu rozdzielczości czasowej przy stanowisku mycia sprzętu podręcznego. Jeśli masz wątpliwości, zasięgnij porady urzędników. Jednocześnie pamiętaj, aby w takim przypadku stworzyć w dokumentacji GMP/GHP instrukcję / procedurę rozdzielności czasowej dotyczącej prac na stanowisku mycia sprzętu podręcznego.

Wyposażenie sali konsumpcyjnej kawiarni

  • talerze
  • filiżanki ze spodkiem,
  • dzbanki do mleka,
  • dyspensery do cukru i innych dodatków,
  • łyżeczki do kawy / herbaty,
  • widelczyki do ciasta,
  • patery na ciasto,
  • szklanki.

Pozostały drobny sprzęt na wyposażeniu kawiarni

  • dzbanki do spieniania,
  • miarki i łyżeczki do odmierzania,
  • szczypce uniwersalne,
  • łopatki do ciasta,
  • noże,deski,
  • przyborniki na kubeczki, 
  • pokrywy, 
  • słomki.

NASZA RADA: Zastanawiasz się, jakie dokumenty należy przygotować w kolejnym kroku? Nic prostszego - pobierz listę z naszej strony >>