
Ocena ryzyka zawodowego w gastronomii
Czym jest ocena ryzyka? Na czym polega? Kto jej wymaga? Zastanawiasz się czy jest Ci potrzebna ocena ryzyka zawodowego w gastronomii? Przeczytaj koniecznie!
Co to jest ocena ryzyka zawodowego?
Jak podaje Polska Norma PN-N-18002, ocena ryzyka zawodowego to ocena wystąpienia niekorzystnych czynników związanych z wykonywaną pracą, które mogą wpływać na zdrowie i bezpieczeństwo pracowników na danym stanowisku pracy. Głównym celem oceny ryzyka zawodowego jest określenie zagrożeń na danym stanowisku / w miejscu pracy i opracowanie odpowiednich środków, które będą chronić przed nimi pracownika. Ryzyko można oszacować na poziomie akceptowalnym, dopuszczalnym oraz niedopuszczalnym.
Ocena ryzyka zawodowego – kto sporządza i kogo wymaga?
Zgodnie z artykułem 226 Kodeksu Pracy, pracodawca jest zobowiązany do:
- przeprowadzenia oceny ryzyka zawodowego,
- udokumentowania ryzyka,
- podjęcia niezbędnych środków profilaktycznych,
- poinformowania pracowników o istniejącym ryzyku na danym stanowisku pracy.
Z czego składa się ocena ryzyka zawodowego?
Dokumentacja oceny ryzyka zawodowego powinna zawierać:
- opis ocenianego stanowiska pracy – w tym zidentyfikowanych niebezpiecznych, szkodliwych i uciążliwych czynników w miejscu / na stanowisku pracy wraz z opisem podjętych środków ochronnych,
- wyniki przeprowadzonej oceny,
- informację, kto przeprowadził ocenę ryzyka zawodowego, kiedy ostatni raz została zaktualizowana / zatwierdzona,
- potwierdzenie, że pracownik zapoznał się z dokumentacją.
Ocena ryzyka zawodowego: ważne!
Podczas kontroli, urzędnik Państwowej Inspekcji Pracy kontroluje przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy – w tym ma prawo żądać przedstawienia dokumentacji z oceny ryzyka zawodowego.
Każdy z Twoich pracowników powinien zostać zapoznany z oceną ryzyka zawodowego, niezależnie, czy jest zatrudniony na umowę o pracę, czy inny rodzaj umowy.
Jak oszacować ryzyko zawodowe?
Państwowa Inspekcja Pracy rekomenduje przeprowadzenie oceny ryzyka zawodowego w 5 krokach.
Krok 1: Zebranie niezbędnych informacji.
Krok 2: Identyfikacja zagrożeń.
Krok 3: Oszacowanie ryzyka zawodowego.
Krok 4: Określenie działań zapobiegawczych
Krok 5: Udokumentowanie wyników, przegląd i weryfikacja oceny ryzyka zawodowego.
Ocena ryzyka wg polskiej normy PN-N-18002
PRZYKŁAD OCENY RYZYKA NA STANOWISKU PRACY: KUCHARZ
Stanowisko pracy: KUCHARZ
Zagrożenie: kontakt z ostrymi przedmiotami.
Ciężkość następstw: MAŁA
Prawdopodobieństwo wystąpienia możliwych następstw: ŚREDNIE
Ryzyko zawodowe: ŚREDNIE tj. dopuszczalne, ale wymaga podjęcia odpowiednich działań, których celem jest zmniejszenie ryzyka zawodowego.
Pobierz bezpłatnie dokumentację opisu i oceny ryzyka zawodowego: kucharz »
Pobierz bezpłatnie dokumentację opisu i oceny ryzyka zawodowego: kelner »
Powiązane porady
- Polski Ład w gastronomii: skala czy podatek liniowy w jednoosobowej działalności gospodarczej?
- Polski Ład w gastronomii: Integracja terminala płatniczego z kasą fiskalną
- Pobierz dokumentację oceny ryzyka zawodowego na stanowisku kucharza
- Pobierz dokumentację oceny ryzyka zawodowego na stanowisku kelnera
- Polski Ład w Gastronomii: Obowiązek wprowadzenia płatności bezgotówkowych do restauracji.
- Ocena ryzyka zawodowego w gastronomii
- Polski Ład w Gastronomii: VAT 0% – jakie produkty obejmuje i co oznacza dla restauracji?