Assiette z kalafiora
przepis

Assiette z kalafiora

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (4 porcje, 45 min):
Kalafior MINUTE® 550 g
Brunoise Kalafior 150 g
Mleko kokosowe 200 ml
Bulion warzywny 200 ml
Cebula 100 g
Olej roślinny 30 ml
Tonka 1 g
Olej porowy 20 ml
Sól, pieprz do smaku
Rodzynki 20 g
Sposób przygotowania:

400 g Kalafiora MinuteⓇ pokroić w drobne części i usmażyć na oleju wraz z cebulą. Do podsmażonego kalafiora dodać bulion warzywny i dusić do miękkości. Poczekać do momentu aż bulion odparuje i kalafior będzie miękki, następnie dodać mleko kokosowe. Tonkę zetrzeć na małej tarce.

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować do konsystencji musu, doprawić solą i pieprzem. Kalafior Brunoise usmażyć na rozgrzanej patelni, do uzyskania złotego koloru, na koniec dodać rodzynki.

150 g Kalafiora MinuteⓇ rozdrobnić na małe różyczki, wrzucić na bardzo rozgrzana patelnię i lekko przypalić.



SPOSÓB PODANIA:

Mus z kalafiora nałożyć na talerz, na wierzchu ułożyć Kalafior Brunoise. Wierzch rozsypać prażonym kalafiorem i udekorować olejem porowym.