Batat lassi
przepis

Batat lassi

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
  • Perfekcyjne wykończenie
SKŁADNIKI (2 porcje, 15 min):
PUREE Z BATATÓW 100% WARZYW 300 g
Jogurt typu greckiego 200 g
Purée z mango 100 g
Miód 2 łyżki
Kardamon do smaku
Woda gazowana 100 ml
Mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:

Purée z batatów podgrzewać przez 2 minuty do temp. 70°C i pozostawić do ostygnięcia, a następnie zblendować razem z częścią jogurtu i purée z mango.

Dodać miód i kardamon według uznania. Na koniec wymieszać z wodą, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Sposób podania:

Podawać schłodzone w szklanym naczyniu. Udekorować miętą. Aby uzyskać kilka warstw, nalewać gotowy napój na zmianę z jogurtem.