Buddha bowl z Pepitkami
przepis

Buddha bowl z Pepitkami

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (10 porcji, 20 min):
Pepitki z grochu łuskanego & cukinii 700 g
Fasola edamame gotowana 100 g
Mango pokrojone w kostkę 200 g
Awokado 5 sztuk
Rzodkiewka świeża lub marynowana 10 sztuk
Gotowany ryż czerwony 800 g
Pasta tahini 100 g
Sok z limonki 1 sztuka
Sok z cytryny 1 sztuka
Woda 300 ml
Czarny sezam
Świeża kolendra
Sposób przygotowania:

Pepitki gotować 8 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Zachować proporcje 5:1. Następnie przepłukać zimną wodą i odstawić.

Awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Zaczynając od ryżu, ułożyć estetycznie w miseczkach wszystkie składniki.

Przygotować sos: połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Każdą porcję wykończyć polewając sosem, dekorując sezamem i świeżą kolendrą.