Zapraszamy na nową stronę

greenology.pl

Burger z kurkami
przepis

Burger z kurkami

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
SKŁADNIKI (1 porcja, 15 min):
Kurki w Zalewie 250 g
tłuszcz do smażenia kurek według uznania
cebula 50 g
czosnek 2 ząbki
śmietana kremówka 50 ml
natka pietruszki według uznania
bułka 1 szt.
sos majonezowy według uznania
sałata karbowana według uznania
cebula biała kilka plastrów
grillowany burger wołowy 1 szt.
pomidor 1 plaster
Sposób przygotowania:

Farsz z kurek:

Odsączyć z zalewy 250 g kurek, podsmażyć na patelni z dodatkiem tłuszczu. Dodać 50 g cebuli pokrojonej w kostkę i 2 ząbki czosnku. Smażyć 5-7 minut. Wlać 50 ml śmietanki i zagotować. Ostudzić i dodać dużą ilość natki pietruszki.

SPOSÓB PODANIA:

Bułkę przekroić i zgrillować, następnie posmarować sosem majonezowym. Na spodniej stronie położyć sałatę karbowaną, plasterki cebuli, zgrillowanego burgera wołowego, porcję farszu kurkowego, plaster pomidora. Na końcu przykryć wierzchnią stroną bułki.