
przepis
Burger ze szpinakiem
2022-01-11 20:19:04
- role:
- Składnik dania
SKŁADNIKI
(1
porcja,
15 min):
Szpinak Siekany w Kulkach | 200 g |
masło | 50 g |
woda | 80 ml |
śmietanka | 120 ml |
czosnek | 4 ząbki |
sól, pieprz | do smaku |
bułka szpinakowa | 1 szt. |
sos majonezowy | według uznania |
sałata rzymska | według uznania |
pomidor | 1 plasterek |
grillowany burger wołowy | 1 szt. |
czerwona cebula | według uznania |
Sposób przygotowania:
Pasta szpinakowa:
Rozpuścić na patelni 50 g masła, podsmażyć 200 g szpinaku, dodać 80 ml wody, a po 5 minutach 120 ml śmietanki i 4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę. Gotować, aż woda odparuje, doprawić do smaku.
SPOSÓB PODANIA:Bułkę przekroić i zgrillować, następnie posmarować sosem majonezowym. Na spodniej stronie położyć sałatę rzymską, plasterki cebuli, zgrillowanego burgera wołowego, porcję pasty szpinakowej, plasterek pomidora. Na końcu przykryć wierzchnią stroną bułki.