Burger ze szpinakiem
przepis

Burger ze szpinakiem

  • role:
  • Składnik dania
SKŁADNIKI (1 porcja, 15 min):
Szpinak Siekany w Kulkach 200 g
masło 50 g
woda 80 ml
śmietanka 120 ml
czosnek 4 ząbki
sól, pieprz do smaku
bułka szpinakowa 1 szt.
sos majonezowy według uznania
sałata rzymska według uznania
pomidor 1 plasterek
grillowany burger wołowy 1 szt.
czerwona cebula według uznania
Sposób przygotowania:

Pasta szpinakowa:

Rozpuścić na patelni 50 g masła, podsmażyć 200 g szpinaku, dodać 80 ml wody, a po 5 minutach 120 ml śmietanki i 4 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę. Gotować, aż woda odparuje, doprawić do smaku.

SPOSÓB PODANIA:

Bułkę przekroić i zgrillować, następnie posmarować sosem majonezowym. Na spodniej stronie położyć sałatę rzymską, plasterki cebuli, zgrillowanego burgera wołowego, porcję pasty szpinakowej, plasterek pomidora. Na końcu przykryć wierzchnią stroną bułki.