Chłodnik z cukinią i brokułami
przepis

Chłodnik z cukinią i brokułami

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (4 porcje, 10+60 min):
Ogórek świeży 1 szt.
Brunoise Duet Cukinii 100 g
Brunoise Brokuły 100 g
Czosnek 2 ząbki
Koperek krojony szczypta
Jogurt 500 ml
Maślanka 500 ml
Sól/pieprz do smaku
Szczypiorek do dekoracji
Sposób przygotowania:

Ogórek zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Czosnek przesiać przez praskę i dodać do ogórka.

Posolić, odczekać chwilę i odcisnąć z wody. Warzywa Brunoise przygotować według rekomendacji podanej na opakowaniu (lub 30 sekund w parowarze firmy Hobart), wystudzić i dodać do ogórek. Koperek posiekać i dodać do reszty składników. Następnie wlać jogurt, maślankę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki i przygotowany chłodnik wstawić do lodówki na 60 minut w celu schłodzenia.



SPOSÓB PODANIA:

Chłodnik serwować w głębokim talerzu, schłodzony i udekorowany świeżym szczypiorkiem.



Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Tomasza Krake.