Cremeux z batatów
przepis

Cremeux z batatów

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
SKŁADNIKI (10 porcji, 20 min):
BATATY KROJONE 2000 g
Filety z dorsza 10 sztuk
Śmietana kremówka 30% 1000 ml
Persillade 50 g
Crumble z parmezanu:
Masło 50 g
Mąka pszenna 50 g
Parmezan tarty 50 g
Olej z pestek winogron 10 ml
Sposób przygotowania:

Bataty ugotować na parze przez 20 min. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku.

Składniki do crumble pokruszyć, połączyć ze sobą i piec w temp. 180°C przez 15 minut.

Sposób podania:

Crémeux układać warstwami, zaczynając od warstwy batatów. Wykończyć warstwą crumble z parmezanu. Podawać z pieczonym filetem z dorsza i odrobiną persillade.