Crumble gruszkowe z białymi warzywami
przepis

Crumble gruszkowe z białymi warzywami

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (4 porcje, 30 min):
Brunoise Kalafior 80 g
Gruszka 440 g
Cukier brązowy 30 g
Cytryna 1 szt.
Płatki owsiane 80 g
Przyprawa korzenna 10 g
Imbir w proszku 5 g
Czekolada gorzka 60 g
Masło 100 g
Mąka 20 g
Sposób przygotowania:

Na suchą patelnię wyłożyć Brunoise kalafior i prażyć, aż będzie złoty. Dodać przyprawę korzenną i imbir. Następnie odstawić do wystygnięcia.

Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne, następnie pokroić w grubą kostkę.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić gruszki i podsmażyć je. Gdy gruszki zaczną się robić miękkie, dodać cukier brązowy.

Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok z połówki, dodać do gruszek.

Do miseczki wsypać płatki owsiane i dodać startą na drobnych oczkach czekoladę. Do tego dodać zagniecione pozostałe masło z mąką oraz wystudzone Brunoise. Wszystko wymieszać.

Do żaroodpornego naczynia włożyć gruszki i posypać kruszonką z płatków owsianych i Brunoise. Przełożyć do piekarnika i piec 15 min w temperaturze 170°C.



SPOSÓB PODANIA:

Podawać na gorąco w tym samym naczyniu, w którym piekł się deser.



Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Michała Górę.