Crumble gruszkowe z białymi warzywami

Składniki

Brunoise kalafior

80 g

Gruszka

440 g

Cukier trzcinowy

30 g

Cytryna

1 szt.

Płatki owsiane bezglutenowe

80 g

Przyprawa korzenna

10 g

Imbir sypki

5 g

Czekolada gorzka

60 g

Masło

100 g

Mąka

20 g

Liczba porcji

4 porcje

Czas przygotowania

30 minut

Składniki

Brunoise kalafior

80 g

Gruszka

440 g

Cukier trzcinowy

30 g

Cytryna

1 szt.

Płatki owsiane bezglutenowe

80 g

Przyprawa korzenna

10 g

Imbir sypki

5 g

Czekolada gorzka

60 g

Masło

100 g

Mąka

20 g

Sposób przygotowania:

Na suchą patelnię wyłożyć Brunoise kalafior i prażyć, aż będzie złoty. Dodać przyprawę korzenną i imbir. Następnie odstawić do wystygnięcia.

Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne, następnie pokroić w grubą kostkę.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić gruszki i podsmażyć je. Gdy gruszki zaczną się robić miękkie, dodać cukier brązowy.

Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok z połówki, dodać do gruszek.

Do miseczki wsypać płatki owsiane i dodać startą na drobnych oczkach czekoladę. Do tego dodać zagniecione pozostałe masło z mąką oraz wystudzone Brunoise. Wszystko wymieszać.

Do żaroodpornego naczynia włożyć gruszki i posypać kruszonką z płatków owsianych i Brunoise. Przełożyć do piekarnika i piec 15 min w temperaturze 170°C.

Sposób podania:

Podawać na gorąco w tym samym naczyniu, w którym piekł się deser.

Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Michała Górę.

PRODUKTY W TEJ RECEPTURZE:

Aplikacja B!Master

Zainstaluj bezpłatnie już dziś i bądź na bieżąco z trendami i nowościami!

 

Aplikacja B!Master to: 

Profesjonalne receptury – więcej roślin w Twojej kuchni!

Nowości produktowe – dowiedz się pierwszy i bądź na bieżąco

Baza wszystkich informacji w jednym miejscu

Komplet potrzebnych katalogów i profesjonalnych porad zawsze pod ręką!

 

Rozwiązanie dla szefów kuchni, pracowników gastronomii, menedżerów gastronomii, właścicieli lokali gastronomicznych oraz osób posiadających w swojej ofercie produkty Bonduelle Food Service.

Pobierz aplikację