
przepis
Curry z cieciorki i tykwy
2013-12-10 16:34:54
SKŁADNIKI
(2
porcje,
30 min):
Cieciorka PAKOWANA PRÓŻNIOWO |
180 g |
Olej roślinny | 60 ml |
Papryka chilli zielona posiekana | 2 szt. |
Cebula posiekana | 1 szt. |
Czosnek rozgnieciony | 2 ząbki |
Imbir rozgnieciony | 5 cm |
Liście curry | 6-8 sztuk |
Chilli sproszkowane | 1 łyżeczka |
Kurkuma sporoszkowana | 1 łyżeczka |
Tykwa (kabaczek) bez rdzenia pokrojona w plastry | 450 g |
Sok z tamaryndu | 60 ml |
Pomodory posiekane | 2 szt. |
Kolendra świeża posiekana | do dekoracji |
Sól | do smaku |
Sposób przygotowania:
Do rondla wlać olej i podsmażyć pokrojone chili, cebulę, czosnek oraz przyprawy. Wrzucić tykwę i trzymać na ogniu aż zmięknie. Dodać soczewicę wraz z 200 ml wody. Doprowadzić do wrzenia. Mieszać i wlewać sok tamaryndowy, dodać pomidory oraz świeżą kolendrę. Gotować na wolnym ogniu, aż tykwa zmięknie. Podawać na gorąco jako danie główne lub dodatek do drugiego dania.