Zapraszamy na nową stronę

greenology.pl

Curry z cieciorki i tykwy
przepis

Curry z cieciorki i tykwy

SKŁADNIKI (2 porcje, 30 min):
Cieciorka
PAKOWANA PRÓŻNIOWO
180 g
Olej roślinny 60 ml
Papryka chilli zielona posiekana 2 szt.
Cebula posiekana 1 szt.
Czosnek rozgnieciony 2 ząbki
Imbir rozgnieciony 5 cm
Liście curry 6-8 sztuk
Chilli sproszkowane 1 łyżeczka
Kurkuma sporoszkowana 1 łyżeczka
Tykwa (kabaczek) bez rdzenia pokrojona w plastry 450 g
Sok z tamaryndu 60 ml
Pomodory posiekane 2 szt.
Kolendra świeża posiekana do dekoracji
Sól do smaku
Sposób przygotowania:

Do rondla wlać olej i podsmażyć pokrojone chili, cebulę, czosnek oraz przyprawy. Wrzucić tykwę i trzymać na ogniu aż zmięknie. Dodać soczewicę wraz z 200 ml wody. Doprowadzić do wrzenia. Mieszać i wlewać sok tamaryndowy, dodać pomidory oraz świeżą kolendrę. Gotować na wolnym ogniu, aż tykwa zmięknie. Podawać na gorąco jako danie główne lub dodatek do drugiego dania.