Danie take away z tofu, kaszą i cukinią grillowaną
przepis

Danie take away z tofu, kaszą i cukinią grillowaną

SKŁADNIKI (1 porcja, 10 min):
Mix kasz z cukinią grillowaną i oliwą z oliwek 150 g
Czerwona Fasola PAKOWANA PRÓŻNIOWO 50 g
Kiełki Fasoli Mung 50 g
Tofu 50 g
Sos sojowy 2 łyżki
Czosnek 2 ząbki
Chili świeże 5 g
Anyż do smaku
Kolendra do smaku
Sezam 5 g
Mirin 2 łyżki
Cebula biała 10 g
Olej sezamowy 10 ml
Dressing mango-jalapeno 60 ml
Sposób przygotowania:

Na oleju usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać mix kasz i podsmażyć. Następnie dodać sos sojowy, mirin i anyż.

Tofu podsmażyć na patelni do momentu uzyskania chrupkości i odstawić do wystygnięcia. Skompresować z dressingiem mango-jalapeno i prażonym sezamem oraz chili.



SPOSÓB PODANIA:

Kaszę podawać w pojemniku na wynos z tofu, układając na przemian z fasolą czerwoną i kiełkami fasoli mung. Całość udekorować aromatyczną kolendrą i dymką.