Duszona salsefia w bulionie waniliowym podana na pasztecie z gotowanej piersi kurczaka z dresingiem pistacjowym

  • role:
  • Wyjątkowe okazje
SKŁADNIKI (20 porcji):
Pierś kurczaka 2000 g
Salsefia Krojona MINUTE® 1000 g
Laska wanilii 1 szt.
Szpinak Tysiąc Liści 200 g
Buraczki w Kostkach PAKOWANE PRÓŻNIOWO 100 g
Marchewka w Kostkach XXL 200 g
Brukselka MINUTE® 300 g
Jaja 6 szt.
Żelatyna 30 g
Masło 100 g
Bulion warzywny 200 g
Sól, pieprz świeżo mielony
DO PRZYGOTOWANIA DRESINGU PISTACJOWEGO:
Olej pistacjowy 300 ml
Miód 100 g
Sok z cytryny 50 ml
Pistacje 50 g
Sposób przygotowania:

Pistacje zmiksować z miodem, sokiem z cytryny, a na koniec mieszając dolewać olej pistacjowy.

1,5 kg piersi zmiksować na gładką masę, dodać sól, pieprz, 4 jajka i 20 g żelatyny. Dodać marchewkę pokrojoną w kostkę. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy i wyłożyć na folię spożywczą rozmasowując tak aby powstał prostokąt.

Szpinak przelać wrzątkiem, lekko posolić i odcisnąć, a następnie zmiksować z 2 jajkami i 500 gramami piersi z kurczaka oraz 10 gramami żelatyny na gładką masę. Gotową masę wyłożyć wzdłuż prostokąta powstałego z pierwszej części masy 2 cm od jego brzegu. Całość zwinąć w rulon i delikatnie docisnąć. Powstały cukierek ułożyć na GN 1/1/60 i parować 40 min.

Rozmrożona brukselkę podzielić na pół i grillować z jednej strony do dekoracji. Salsefię dusić na maśle z dodatkiem bulionu, laski wanilii, soli, pieprzu aż do zagęszczenia się sosu. Na koniec dodać zgrillowaną wcześniej brukselkę aby się zagrzała.

SUGESTIA PODANIA:

Roladę pokroić w plastry. Na talerz wyłożyć salsefię, a na wierzch ułożyć porcję rolady i polać powstałym sosem. Udekorować połówkami brukselki i cząstkami buraka. Na koniec skropić dressingiem pistacjowym.