
Dyniowy krem z pieczonym dorszem i karmelizowaną pietruszką
- role:
- Składnik dania
- Wyjątkowe okazje
Puree z Dyni 100% Warzyw | 1 kg |
Bulion warzywny | 1,5 l |
Oliwa | |
Polędwica z dorsza | 240 g |
Gałązki tymianku | kilka |
Sok z cytryny | 1 cytryna |
Sól, pieprz ziołowy | |
Korzeń pietruszki | 2 sztuki |
Miód | 2 łyżki |
Puree z dyni zamrożone włożyć do garnka, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i doprawić. Gęstość kremu wyregulować ilościom dolewanego bulionu.
Rybę natrzeć oliwą, skropić sokiem z cytryny i doprawić solą. Na wierzchu ułożyć kilka gałązek tymianku i umieścić kawałki ryby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dorsza piec w temperaturze 180°C ok. 20 min. Pietruszkę obrać i pokroić na wąskie, długie paski (można użyć obieraczki do warzyw julienne). Umieścić na blaszce do pieczenia.
Polać 3 łyżkami oliwy, 2 łyżeczkami miodu, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Piec w 180°C, przez 20 min, od czasu do czasu mieszając. Pietruszkę i dorsza można piec jednocześnie.
Ciepły krem nalać do talerzy. Po środku ułożyć kawałek upieczonego dorsza i pietruszkę. Całość, skropić oliwą.