Dyniowy krem z pieczonym dorszem i karmelizowaną pietruszką
przepis

Dyniowy krem z pieczonym dorszem i karmelizowaną pietruszką

  • role:
  • Składnik dania
  • Wyjątkowe okazje
SKŁADNIKI (4 porcje):
Puree z Dyni 100% Warzyw 1 kg
Bulion warzywny 1,5 l
Oliwa
Polędwica z dorsza 240 g
Gałązki tymianku kilka
Sok z cytryny 1 cytryna
Sól, pieprz ziołowy
Korzeń pietruszki 2 sztuki
Miód 2 łyżki
Sposób przygotowania:

Puree z dyni zamrożone włożyć do garnka, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i doprawić. Gęstość kremu wyregulować ilościom dolewanego bulionu.

Rybę natrzeć oliwą, skropić sokiem z cytryny i doprawić solą. Na wierzchu ułożyć kilka gałązek tymianku i umieścić kawałki ryby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Dorsza piec w temperaturze 180°C ok. 20 min. Pietruszkę obrać i pokroić na wąskie, długie paski (można użyć obieraczki do warzyw julienne). Umieścić na blaszce do pieczenia.

Polać 3 łyżkami oliwy, 2 łyżeczkami miodu, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Piec w 180°C, przez 20 min, od czasu do czasu mieszając. Pietruszkę i dorsza można piec jednocześnie.

Ciepły krem nalać do talerzy. Po środku ułożyć kawałek upieczonego dorsza i pietruszkę. Całość, skropić oliwą.