
przepis
Falafel z gazpacho z grillowanej papryki i żółtych pomidorów
2021-10-28 15:22:45
- role:
- Przekąska
SKŁADNIKI
(10
porcji,
20 min):
FALAFEL Z CIECIORKI I KUKURYDZY | 50 szt. |
Grillowany Duet Czerwonej i Żółtej Papryki | 100 g |
Pomidor koktajlowy żółty | 200 g |
Ocet z białego wina | 10 ml |
Listki mięty | 20 g |
Oliwa z oliwek extra vergine | do smaku |
Sól i pieprz | do smaku |
Sposób przygotowania:
Falafele upiec w piecu w temperaturze 210°C przez 8 minut.
Grillowany duet z czerwonej i żółtej papryki pozostawić do rozmrożenia, a następnie wymieszać z pomidorkami koktajlowymi, bazylią, octem, olejem, solą i pieprzem. Listki mięty umieścić w miseczce, skropić oliwą, przykryć folią i podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę, obracając co 20 sekund.
SPOSÓB PODANIA:Talerz posmarować przygotowanym sosem z papryki, ułożyć Falafele i udekorować chrupiącymi listkami mięty.