Falafel z gazpacho z grillowanej papryki i żółtych pomidorów
przepis

Falafel z gazpacho z grillowanej papryki i żółtych pomidorów

  • role:
  • Przekąska
SKŁADNIKI (10 porcji, 20 min):
FALAFEL Z CIECIORKI I KUKURYDZY 50 szt.
Grillowany Duet Czerwonej i Żółtej Papryki 100 g
Pomidor koktajlowy żółty 200 g
Ocet z białego wina 10 ml
Listki mięty 20 g
Oliwa z oliwek extra vergine do smaku
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Falafele upiec w piecu w temperaturze 210°C przez 8 minut.

Grillowany duet z czerwonej i żółtej papryki pozostawić do rozmrożenia, a następnie wymieszać z pomidorkami koktajlowymi, bazylią, octem, olejem, solą i pieprzem. Listki mięty umieścić w miseczce, skropić oliwą, przykryć folią i podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę, obracając co 20 sekund.

SPOSÓB PODANIA:

Talerz posmarować przygotowanym sosem z papryki, ułożyć Falafele i udekorować chrupiącymi listkami mięty.