Frittata z pieczarkami
przepis

Frittata z pieczarkami

SKŁADNIKI (4 porcje, 20-30 min):
Pieczarki Krojone w Zalewie 150 g
Masło 25 g
Młoda cebula, drobno posiekana 1 szt.
Pietruszka, drobno posiekana 1 łyżka
Jaja 2 szt.
Śmietana 3 łyżki
Starty parmezan 30 g
Mąka 1 łyżka
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180°C, nasmarować masłem formę na tartę. Roztopić masło i podsmażyć pokrojone pieczarki. W salaterce wymieszać jajka, śmietanę, drobno posiekaną cebulę i pietruszkę oraz starty parmezan . Wymieszać wszystko razem i doprawić do smaku pieprzem i solą. Do masy dodać podsmażone pieczarki, ponownie wymieszać i przełożyć do formy na tartę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. Po wyjęciu, zostawić na parę minut, żeby ostygła. Na koniec posypać startym parmezanem. Propozycja podania: Fritattę z pieczarkami można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją serwować z sałatą np. rukolą.