Futomaki sushi a`la Bonduelle
przepis

Futomaki sushi a`la Bonduelle

  • role:
  • Wyjątkowe okazje
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (2 porcje, 30 min):
Szparagi Zielone 2 sztuki
Grillowany Duet Czerwonej i Żółtej Papryki 4 sztuki
Ryż japoński nishiki 200 g
Chrzan japoński wasabi 10 g
Suszone wodorosty nori 2 sztuki
Paluszki krabowe surimi 2 sztuki
Świeży ogórek 1 sztuka
Prażone ziarno sezamu 10 g
Imbir marynowany gari 10 g
Cukier, sól 5 g
Ocet ryżowy mitsukan 80 ml
Sposób przygotowania:

Szparagi gotować przez 2-3 minuty we wrzątku do uzyskania temp. 70°C wewnątrz produktu. Ryż wypłukać i zalać wodą, tak aby wody było dwa razy więcej niż ryżu. Gotować pod przykryciem przez 20 minut (bez soli!). Odstawić pod przykryciem na 20 minut. Ugotowany ryż zaprawić roztworem octu ryżowego, cukru i soli, przygotowanym według indywidualnych upodobań smakowych. Na specjalnej bambusowej macie makisu rozłożyć płatek nori. Na ¾ płatka wyłożyć cienką warstwę ryżu i posmarować odrobiną chrzanu wasabi. Następnie na warstwie ryżu ułożyć dwa paluszki krabowe, odrobinę posiekanego ogórka, dwa ugotowane szparagi zielone, kilka kawałeczków czerwonej papryki Bonduelle. Całość posypać niewielką ilością prażonego sezamu. Wszystkie składniki zawinąć w nori by powstał walec w kształcie trójkąta. Kroić na średniej grubości plastry. Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i musem ze szparagów i wasabi.