Gajar Ka Halwa – indyjski deser z marchewki
przepis

Gajar Ka Halwa – indyjski deser z marchewki

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (2 porcje, 15 min):
Brunoise Duet Marchewki 200 g
Masło klarowane 20 g
Pistacje 50 g
Orzechy nerkowca 50 g
Migdały 50 g
Mleko 125 ml
Cukier 50 g
Mąka migdałowa 120 g
Kardamon mielony do smaku
Lody / migdały według uznania
Owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:

Orzechy posiekać i podsmażyć na maśle, zdjąć z patelni i ostudzić. Brunoise Duet Marchwi podsmażać na tej samej patelni przez 5 min. Dodać mleko i mąkę migdałową i redukować na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodać cukier, wymieszać i doprawić kardamonem.



SPOSÓB PODANIA:

Mieszankę serwować na talerzu za pomocą ringu. Deser można podawać na zimno z lodami i udekorowanym świeżymi owocami.



Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Tomasza Krake.