Gazpacho z hummusu z cieciorki
przepis

Gazpacho z hummusu z cieciorki

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
  • Kulinarna podróż
SKŁADNIKI (2 porcje, 45 min):
Cieciorka PAKOWANA PRÓŻNIOWO 430 g
Ogórek 1 szt.
Pomidory 700 g
Szalotka 1 szt.
Czosnek 2 ząbki
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Sok z cytryny 3 łyżki
Kminek do smaku
Papryka do smaku
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Pół kubka cieciorki wrzucić do blendera. Pozostałą część wsypać do miski z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek. Doprawić lekko solą. Wyłożyć na papier do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec około 25-30 minut. Do cieciorki w blenderze dodać pokrojone warzywa: ogórka, pomidory, szalotkę, czosnek oraz 2 łyżki oliwy z oliwek i sok z cytryny. Doprawić do smaku i zmiksować blenderem na gładką masę. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Przełożyć w miseczki, udekorować pokrojonymi w kostkę ogórkiem i pomidorem oraz pieczoną cieciorką.