
Gołąbki wege z kaszą z warzywami w sosie kurkowym
- role:
- Składnik dania
- Smak i zdrowie
KASZA GRYCZANA Z WARZYWAMI | 800 g |
Kurki w Zalewie | 200 g |
Cebula biała | 1 szt. |
Wino białe | 60 ml |
Śmietana 32% | 500 ml |
Tymianek świeży | |
Masło klarowane | 100 g |
Kapusta włoska | 8 dużych liści |
Ser lazur | 70 g |
Olej rzepakowy | 60 g |
Czosnek świeży | 2 ząbki |
Jajko | 1 szt. |
Sól, pieprz, musztarda | do smaku |
Kaszę (temp. wyjściowa -18°C) piec pod przykryciem w temp. 120°C przez 15-20 minut (para 80%).
Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę z czosnkiem, pod koniec dodać wino i pozostawić do odparowania. Połowę przygotowanych składników dodać do kaszy, a resztę pozostawić na patelni. Na patelnię dodać odsączone z zalewy kurki, następnie doprawić tymiankiem i dolać śmietanę. Gotować do momentu uzyskania właściwej konsystencji sosu. Doprawić według uznania musztardą, pieprzem i solą.
Listki kapusty sparzyć oddzielnie w wodzie, ściąć łodygi i rozbić tłuczkiem. Kaszę wymieszać dodatkowo z serem, jajkiem oraz doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Przygotowany farsz zawinąć w liście.
Przygotowane gołąbki podsmażyć na patelni na klarowanym maśle i ułożyć ściśle w naczyniu GN. Przykryć pozostałymi liśćmi z kapusty. Dusić w piecu w kombinacji pary przez ok. 20-30 minut w zależności od grubości gołąbków. Zdjąć wierzchnią warstwę liści, wlać sos, zapiekać jeszcze przez ok. 7 minut.
Sposób podania:
Gołąbki podawać na ciepło polane ciepłym sosem z kurkami.