Gołąbki wege z kaszą z warzywami w sosie kurkowym
przepis

Gołąbki wege z kaszą z warzywami w sosie kurkowym

  • role:
  • Składnik dania
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (4 porcje, 60 min):
KASZA GRYCZANA Z WARZYWAMI 800 g
Kurki w Zalewie 200 g
Cebula biała 1 szt.
Wino białe 60 ml
Śmietana 32% 500 ml
Tymianek świeży
Masło klarowane 100 g
Kapusta włoska 8 dużych liści
Ser lazur 70 g
Olej rzepakowy 60 g
Czosnek świeży 2 ząbki
Jajko 1 szt.
Sól, pieprz, musztarda do smaku
Sposób przygotowania:

Kaszę (temp. wyjściowa -18°C) piec pod przykryciem w temp. 120°C przez 15-20 minut (para 80%).

Na oleju podsmażyć pokrojoną cebulę z czosnkiem, pod koniec dodać wino i pozostawić do odparowania. Połowę przygotowanych składników dodać do kaszy, a resztę pozostawić na patelni. Na patelnię dodać odsączone z zalewy kurki, następnie doprawić tymiankiem i dolać śmietanę. Gotować do momentu uzyskania właściwej konsystencji sosu. Doprawić według uznania musztardą, pieprzem i solą.

Listki kapusty sparzyć oddzielnie w wodzie, ściąć łodygi i rozbić tłuczkiem. Kaszę wymieszać dodatkowo z serem, jajkiem oraz doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Przygotowany farsz zawinąć w liście.

Przygotowane gołąbki podsmażyć na patelni na klarowanym maśle i ułożyć ściśle w naczyniu GN. Przykryć pozostałymi liśćmi z kapusty. Dusić w piecu w kombinacji pary przez ok. 20-30 minut w zależności od grubości gołąbków. Zdjąć wierzchnią warstwę liści, wlać sos, zapiekać jeszcze przez ok. 7 minut.

Sposób podania:

Gołąbki podawać na ciepło polane ciepłym sosem z kurkami.