Hamburger z ciecierzycy z ananasem
przepis

Hamburger z ciecierzycy z ananasem

SKŁADNIKI (4 porcje, 60 min):
Cieciorka PAKOWANA PRÓŻNIOWO 425 g
Ananas drobno posiekany 4 plastry
Ogórek pokrojony w kostkę 1/4 szt.
Czerwona cebula pokrojona w cienkie pióra 1 szt.
Imbir drobno posiekany i obrany 2 cm
Kolendra posiekana 2 łyżki
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Papryczka chilli drobno posiekana 1/2 szt.
Marchewka Tarta PAKOWANA PRÓŻNIOWO 60 g
Cebula posiekana 1 szt.
Cukinia pokrojona w kostkę 1/2 szt.
Czosnek posiekany 2 ząbki
Miód 1 łyżka
Papryka w proszku 1 łyżka
Bułka tarta 4 łyżki
Pieczywo 8 kromek
Oliwa z oliwek do smażenia
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Ananasa, ogórka, czerwoną cebulę, imbir, kolendrę, oliwę z oliwek i chilli wymieszać, tworząc sałatkę. Odstawić na 30 minut by smaki się połączyły. Do połowy ciecierzycy dodać trochę wody i zmiksować na gładkie puree. Dodać pozostałą ciecierzycę, marchew, cebulę, cukinię, czosnek, miód, paprykę w proszku i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Podzielić masę na 8 równych porcji i zrobić okrągłe hamburgery. Rozgrzać oliwę i smażyć hamburgery po obu stronach po 10 minut.
Na pieczywo położyć hamburgera i sałatkę. Przykryć kolejną kromką.