Hummus z batatów z kalafiorem i smażonymi rodzynkami
przepis

Hummus z batatów z kalafiorem i smażonymi rodzynkami

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Składnik dania
SKŁADNIKI (8 porcji, 30 min):
BATATY KROJONE 1000 g
Szalotka 5 sztuk
Marchewka Tarta PAKOWANA PRÓŻNIOWO 120 g
Bulion warzywny 200 ml
Masło 100 g
Kalafior MINUTE® 100 g
Rodzynki sułtańskie sparzone 20 g
Olej sezamowy
Sposób przygotowania:

Szalotkę smażyć na złoto na maśle razem z marchewką tartą i rozmrożonymi batatami. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości. Zmiksować na gładką masę z dodatkiem zimnego masła.
Kalafior smażyć na złoto, dodać rodzynki. Podlać bulionem dodając jednocześnie masło. Odparować, tworząc maślaną emulsję. Doprawić do smaku olejem sezamowym.