Kaszubska zupa dziadówka
przepis

Kaszubska zupa dziadówka

  • role:
  • Idealne połączenie
  • Smak i zdrowie
SKŁADNIKI (4 porcje, 40 min):
ZUPA:
Czosnek 2 ząbki
Cebula 1 szt.
Liście laurowe 4 szt.
Ziele angielskie 4 szt.
Wywar z bulionu warzywnego 1500 ml
Majeranek szczypta
Maślanka 500 ml
Olej 2 łyżki
Ziemniaki pokrojone w kostkę 600 g
Sól i pieprz do smaku
Oliwa smakowa do dekoracji
SANDACZ:
Sandacz z kaszubskich jezior 200 g
Brunoise Brokuły 120 g
Białko jaj kurzych 2 szt.
Mąka 120 g
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

Czosnek i cebulę podsmażyć na oleju, dodać liście laurowe i ziele i zalać wywarem z bulionu warzywnego. Zagotować.

Następnie dodać ziemniaki i ugotować do miękkości. Maślankę zahartować z bulionem warzywnym i dodać do zupy. Na koniec doprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.

Brunoise Brokuły przygotować według rekomendacji podanej na opakowaniu.

Sandacza doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i białku, a następnie we wcześniej przygotowanym brokule. Na koniec zapiec w piekarniku w temperaturze 140°C.



SPOSÓB PODANIA:

Przygotowanego sandacza wyłożyć na talerz i zalać gorącą zupą. Zupę skropić smakową oliwą.

Receptura przygotowana przez KonCi by Sebastian Cichy