Krem brokułowo-szpinakowy
przepis

Krem brokułowo-szpinakowy

SKŁADNIKI (4 porcje, 30 min):
Brokuły MINUTE® 500 g
Szpinak Siekany w Kulkach 250 g
Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę 250 g
Bulion z jarzyn 500 ml
Serek mascarpone 40 g
Oliwa z oliwek 20 ml
Por 1 szt.
Sól do smaku
Świeżo zmielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego pora i smażyć na małym ogniu przez minutę. Następnie dodać ziemniaki, oprószyć solą, przykryć i smażyć przez 3 minuty na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wlać wodę lub bulion i zwiększyć ogień, zagotować. Wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać brokuły, szpinak, ponownie zagotować i przykryć. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 5 minut. Dodać serek mascarpone i zmiksować na gładki krem. Podawać z pestkami słonecznika lub migdałami.